Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: Exerciţii de feminitate – pictura Ana Tzigara Berza

19 February, 2009 - 8 March, 2009

EXERCITII DE FEMINITATE

pictura Ana Tzigara Berza (1908-1967)

Sala Irina Nicolau, 19 februarie – 8 martie

pictura Ana Tzigara Berza

Pentru Alexandru Tzigara Samurcas, secolul XX a debutat cu doua evenimente esentiale: incredintarea infiintarii Muzeului de Arta Nationala (stramosul Muzeului Taranului Roman) si nasterea fiicei sale Ana, viitoare pictorita de succes.

Ana Tzigara Berza a absolvit Scoala de Belle-Arte din Bucuresti, la clasa Ceciliei Cutescu-Storck, si-a desavarsit studiile la Paris, frecventand vestita Academie a lui André Lhote, si apoi in Italia, fiind bursiera a Scolii romane de la Roma.

Cu ocazia expozitiei din str. Cogalniceanu nr. 4 (Sos. Kiseleff – Bufet), intr-o cronica din ziarul Bravo, Miron Radu Paraschivescu remarca „o mare artista”, care are insa „doua defecte”: expune acasa in loc sa vina in centru si are un nume care o umbreste.

Participa, de asemenea, la Saloanele Oficiale de la Bucuresti – unde a si fost premiata; la expozitiile internationale de la Barcelona, Varsovia, Belgrad, Praga; la expozitia femeilor artiste din Europa sustinuta la Grand Palais din Paris.

La 101 ani de la nasterea Anei Tzigara Berza, Muzeul Taranului propune o meditatie asupra creativitatii feminine – alchimie de mirare, emotie, talent si forta de expresie – careia ii vor sta marturie lucrarile expuse: picturi si acuarele cu peisaje din Italia, dar si de la noi, naturi statice, portrete, nuduri, precum si desene reprezentand animale.

Intr-un dialog sentimental cu lucrarile italiene ale pictoritei Ana Tzigara Berza, expozitia prezinta si fotografii actuale din Italia ale Rodicai Flesariu Marinescu, curator la Muzeului Taranului Roman.

Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 19 februarie, de la ora 17.00, la Sala Irina Nicolau.

Expozitia poate fi vizitata pana pe 8 martie, de marti pana duminica, intre 10:00 si 18:00.

Intrarea libera.

Parteneri media : 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Smart FM, Port.ro, Hot News, Observator cultural, Ziua

Details

Start:
19 February, 2009
End:
8 March, 2009
Event Category:
Event Tags:
, , ,

Organizer

Muzeul Național al Țăranului Român – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.