Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: EXPONATUL LUNII AUGUST LA MUZEUL MILITAR NAȚIONAL ”REGELE FERDINAND I”- Pavilionul Serviciului Maritim Român

3 august, 2022 - 31 august, 2022

Exponatul Lunii August
Pavilionul Serviciului Maritim Român
Dezvoltarea Marinei Militare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, precum și înființarea Serviciului Maritim Român în anul 1895, au reprezentat tot atâtea motive pentru care, și în România, era necesară instituirea unei Zile a Marinei.
Din păcate, nu au fost identificate documente de arhivă care să ateste faptul că această zi a fost sărbătorită încă din ultimii ani ai secolului al XIX-lea, însă dispunem de documente care atestă manifestări ample în anul 1902.
Astfel, prin Adresa nr. 6082 din 6 august 1902, Cristea Georgescu, primarul de atunci al Constanței, altminteri unul dintre cei mai harnici și destoinici primari ai urbei de la malul Mării Negre, din dorinţa de a atrage turişti, s-a adresat primarilor comunelor urbane reşedinţe de judeţ din toată ţara, atenţionându-i asupra semnificaţiei acestei sărbători: „Cu ocazia serbării zilei de 15 august a. c. – Sfânta Maria -, patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanţei şi pe uscat nişte serbări demne de văzut precum regate, alergări, serate veneţiene, mare bal pe apă, descoperirea Americii, naufragiul Meduzei, corabia Argonauţilor şi altele”.
La 15 august 1902, serbările dedicate Zilei Marinei au debutat printr-un Te-Deum oficiat de preoții din parohiile Constanței la bordul crucișătorului Elisabeta, la care a luat parte şi Dimitrie A. Sturdza în calitatea sa de ministru de război. În după-amiaza şi seara aceleiaşi zile, oficialitățile urbei au organizat un banchet și serbarea marinărească propriu-zisă, dată în folosul Palatului Invalizilor.
Cu această ocazie, etalăm o serie de obiecte care au directă legătură cu această sărbătoare. Astfel, puteți viziona un pavilion care a aparținut Serviciului Maritim Român, un pavilion internațional de semnalizare care simbolizează cifra 2, un pavilion internațional de semnalizare care simbolizează cifra 3, un pavilion internațional de semnalizare care simbolizează litera L, trei exemplare ale medaliei „Medalia Maritimă”/„Virtutea Maritimă”, md. 1936, trei exemplare ale medaliei „Virtutea Maritimă”, md. 1940, precum și două exemplare ale Ordinului Militar „Mihai Viteazul”.
Pavilionul Serviciului Maritim Român (copie) este o flamură din lână, de culoare albastră. În colțul din stânga sus se află un dreptunghi roșu cu inscripția SMR de culoare galbenă. Sub aceasta se află un mănunchi de săgeți care încadrează o ancoră, la rândul ei încadrată de o elice cu trei pale, toate cele trei elemente fiind de culoare galbenă. Pe fiecare pală de elice este înscrisă câte o literă a acronimului SMR în culoare roșie. Acest ansamblu este încadrat, în partea superioară, de o coroană stilizată. Flamura are lungimea de 180 cm și lățimea de 135 cm. A intrat în patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” la data de 10 decembrie 1969.
Pavilionul internațional de semnalizare care simbolizează cifra 2 este reprezentat de o pânză de culoare albastru închis, în formă de triunghi isoscel, având în mijloc un cerc alb. A aparținut Inspectoratului Marinei, începând cu anul 1926, și a intrat în patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” la data de 14 august 1958.
Pavilionul internațional de semnalizare care simbolizează cifra 3 este reprezentat de o pânză în formă de triunghi isoscel, fiind format din trei culori, respectiv roșu, alb și albastru, dispuse vertical. A aparținut Inspectoratului Marinei, începând cu anul 1926, și a intrat în patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” la data de 14 august 1958.
Pavilionul internațional de semnalizare care simbolizează litera L este reprezentat de o pânză de formă dreptunghiulară. În interiorul acesteia se află patru dreptunghiuri mai mici, două galbene și două negre, dispuse astfel: cele două dreptunghiuri de culoare galbenă se află dispuse unul în partea stângă sus, iar celălalt în dreapta jos. Cele două dreptunghiuri de culoare neagră sunt dispuse unul stânga jos, celălalt dreapta sus. A aparținut Inspectoratului Marinei, începând cu anul 1926 și a intrat în patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” la data de 14 august 1958.

Organizator

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”

Loc de desfășurare

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – București
Str. Mircea Vulcănescu nr. 125 - 127
București, București 010819 Romania
+ Hartă Google