Loading Events
 
 
> Bijuteria expoziţiei „Arta ca exerciţiu”: Mama lui Theodor Aman – fantezie
Începând din 17 iunie 2021, Muzeul Theodor Aman propune publicului iubitor de artă un eveniment expoziţional menit să puncteze aniversarea a 190 de ani de la nașterea lui Theodor Aman și comemorarea a 130 de ani de la moartea acestuia. Ineditul acestei expoziţii este dat de oportunitatea accesului la o categorie de lucrări pe care publicul larg nu a avut ocazia să le vadă și de a căror existență nu a avut cunoștinţă. Este aproape o pătrundere în laboratorul operei de artă, pentru că mereu în spatele operei finite stau încercări, schiţe fugare, instantanee „furate” realităţii, gânduri transformate în semn și o extraordinară capacitate de sinteză asupra lumii materiale.
Toate aceste etape și frământări pot fi descoperite în desenele și schiţele artistului, expuse parţial în actuala expoziţie.
Ilustrăm acest eveniment cu o compoziţie lucrată în creion conté negru, în care este reprezentată mama artistului într-o postură idealizată, foarte tânără, având de o parte și de cealaltă doi heruvimi pregătiţi, parcă, să o ridice la ceruri. Lucrarea figurează în inventarul făcut de Ana Aman și Costin Petrescu la 4 iunie 1904 cu titlul „O damă între flori (cu doui îngerași)”, iar în Catalogul expoziţiei postume din 1895 apare cu titlul „Doamna cu flori (primă-vara)”. În „Catalog de toate obiectele de artă lucrate și rămase de la Theodor Aman” lucrarea apare cu titlul „Damă cu flori primăvara”.
Titlul pe care-l folosim apare în Opisul completat la 1 ianuarie 1951, în conformitate cu procesul-verbal nr. 1/1950. Nu există argumente care să justifice schimbarea titlului, nici identitatea personajului.
Greta Şuteu, muzeograf, Muzeul Theodor Aman (Muzeul Municipiului București)
Detalii despre expoziția deschisă până în luna martie 2022: http://muzeulbucurestiului.ro/expozitie-tematica-arta-ca…/

Details

Start:
26 August, 2021
End:
31 August, 2021
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Municipiului București
View Organizer Website

Venue

Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167
București, București 030167 Romania
+ Google Map

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *