Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: expoziţia de imagini 3D “Cunoaştere şi Promovare prin intermediul fotografiei stereoscopice”

8 September, 2009

Marti, 8 septembrie ,incepand cu ora 12.30, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38) va avea loc expozitia de imagini 3D „Cunoastere si Promovare prin intermediul fotografiei stereoscopice” realizate de arh. Matei Filip. Expozitia este organizata de Institutul Cultural Roman, cu sprijinul Muzeului National de Istorie al Romaniei, al Muzeului Cailor Ferate Romane si al Grup Transilvae si prezinta in premiera imagini si scurtmetraje stereoscopice realizate in Bucuresti, in special in spatiul expozitional bucurestean.

Printre obiectele fotografiate tridimensional se numara mitra arhiepiscopala, coiful princiar traco-getic de la Cotofenesti, coroana Reginei Maria, Columna lui Traian, precum si alte obiecte de patrimoniu, expuse la Muzeul National de Istorie al Romaniei. Totodata, vor fi prezentate fotografii ale unor machete ale locomotivelor „Pacific” si „Calugareni” (cea mai veche locomotiva cu aburi din Romania), machete ale diferitelor tipuri de vagoane si locomotive care au circulat de-a lungul timpului in reteaua feroviara din Romania, precum si alte obiecte expuse la Muzeul Cailor Ferate Romane. Autorul considera ca aceasta metoda de promovare inovativa poate influenta in mod pozitiv interesul publicului pentru obiectele de patrimoniu si, in general, pentru orice fel de continut vizual prezentat astfel.
“Pornind de la instantanee si imagini care ilustreaza spatiul ambiental si sfarsind cu imagini ale unor piese de patrimoniu din Tezaurul Romaniei, imagini ale Columnei lui Traian, precum si imagini cu piese de patrimoniu ale Muzeului Cailor Ferate Romane, expozitia se va contura in jurul ideii de cunoastere si promovare, prin efectul iluziei optice al fotografiilor stereoscopice, iluzie care creeaza senzatia de apropiere, de profunzime si patrundere in spatiul fotografiei, de dilatare a timpului, precum si senzatia experimentarii fizice a unor lucruri aflate la departare. Fotografia stereoscopica redefineste conceptul de perspectiva in fotografie; redefineste reprezentarea aproximativa pe o suprafata plana, precum si relatia dintre proportiile obiectelor infatisate intr-o fotografie. Cu toate ca reprezentarea isi pastreaza cele doua dimensiuni, perceperea adancimii si a profunzimii imaginii se realizeaza subiectiv pentru fiecare privitor; implicit subiectul fotografiat capata viata prin iluzia optica. In acelasi timp componenta vizuala a modului de transmitere a cunostintelor este si ea la randul ei redefinita prin acest tip de reprezentare. Prin acuratetea si claritatea fotografiei stereo se subliniaza particularul, detaliul este scos in evidenta, iar cunoasterea si intelegerea reprezentarii unui subiect se face intr-un mod subtil si totodata complex.” – arh. Matei Filip

Expozitia va putea fi vizitata timp de o zi, in intervalul orar 12.30 – 21.00. Accesul publicului este liber.

Details

Date:
8 September, 2009
Event Category:
Event Tags:
,

Organizer

Institutul Cultural Român
View Organizer Website

Venue

Institutul Cultural Român – București
Aleea Alexandru nr. 38
București, București 011824 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.