Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: expoziţia Holocaustul împotriva populaţiei rome si sinti. Rasismul in Europa zilelor noastre

9 April, 2009 - 29 April, 2009

În data de 9 aprilie, orele orele 17:00, Geothe-Institut din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a României, Romani CRISS şi the Documentation and Cultural Centre of German Sinti and Roma (Heidelberg) organizează vernisajul expoziţiei „Holocaustul împotriva populaţiei rome si sinti. Rasismul in Europa zilelor noastre” care va avea loc în holul central al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Expoziţia urmăreşte un scenariu structurat cronologic în patru acte, marcând momente importante din istoria populaţiei rome şi sinti, în contextul istoric european al secolului al XX-lea.

Prima parte documentează efectele revocării dreptului de vot a populaţiei rome şi sinti din Germania, ca urmare a ascensiunii la putere a Partidului Naţional Socialist. Odată cu izbucnirea celui de-al doilea război mondial vor avea loc primele deportări din rândul acestei populaţii în Polonia ocupată de nazişti.

A doua parte a expoziţiei ilustrează momente din vremea ocupaţiei naziste, un stop-cadru al unei civilizaţii europene ajunsă în impas. În acest context, dimensiunea umană devine derizorie, atrocităţile războiului fiind dublate de genocid. Imaginile expuse subliniază numeroasele tipurilor de persecuţii la care a fost supusă populaţia romă şi sinti în statele aliate sau ocupate de nazişti.

Sub patronajul unei formule concise „ARBEIT MACHT FREI”, în prezent devenită un simbol al durerii pentru cei care i-au supravieţuit, lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau a fost teatrul omuciderii sistematice a populaţiei rome şi sinti din aproape fiecare ţară europeană, aspect prezentat în cea de-a treia parte a expoziţiei.

În final, dar nu şi în cele din urmă, ce a de-a patra secţiune a expoziţiei urmăreşte să descrie vizual, depăşirea momentului istoric identificat cu «dictatura» curentului politic naţional socialist, după anul 1945. Acest pasaj al expunerii aduce în atenţia publicului de muzeu şi nu numai, conştientizarea la nivel european a genocidului nazist în rândul populaţiei rome şi sinti, precum şi una din primele acţiuni, în sensul normalizării raporturilor care definesc civilizaţia europeană, şi anume, începuturile mişcării pentru drepturi civile ale populaţiei sinti din Republica Federală Germană. Reprezentarea formelor actuale de discriminare împotriva populaţiei rome din Europa Centrală şi de Est se constituie ca notă distinctivă a expoziţiei. Folosindu-se de exemplele caracteristice statelor din această zonă a Europei, se aduce în discuţie un subiect tot mai frecvent în atenţia opiniei publice – populaţia de etnie romă supusă rasismului deschis şi violent, urmat de prejudicii sociale continue.

După deschiderea oficială ce avut loc la Parlamentul European de la Strassbourg, expoziţia „Holocaustul impotriva populatiei rome si sinti. Rasismul in Europa zilelor noastre” a fost prezentată cu succes în Ungaria, Republica Cehă şi Polonia. După escala de la Muzeul Naţional de Istorie a României expoziţia îşi va urma călătoria şi spre alte destinaţii europene.

La vernisaj va fi prezent şi preşedintele Consiliului Central al Populaţiei Rome şi Sinti din Germania, domnulul Romani Rose. Iniţiativa expoziţiei a pornit din partea Cultural Centre of German Sinti and Roma din Germania, în colaborare cu numeroase organizaţii germane de romi.

Proiectul expoziţiei s-a concretizat datorită sponsorizării din partea DaimlerChrysler AG, a Comisiei Europene, a Fundatiei Culturale Federale, a Foreign Office din Germania Federala, a Fundaţiei Heinrich Böll şi a Fundaţiei Hermann Niermann.

Perioada în care va fi deschisă expoziţia la Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei este 9-29 aprilie 2009.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Monopoly TV, onlinegallery.ro, Historia, Şapte Seri, comunicate.ro

____________________________________________________________________________

Persoane de contact:

Raluca Mălăncioiu, Muzeul Naţional de Istorie a României, Secţia Educaţie muzeală, Relaţii Publice, tel. 021/315.82.07 int.1008/1015, fax 021/311.33.56, e-mail: pr@mnir.ro

Oana Lapadatu, Goethe-Institut, tel: 021/311 97 62, 021/311 97 82

Cezara David, Romani CRISS, tel: 021/310 70 70

Details

Start:
9 April, 2009
End:
29 April, 2009
Event Category:
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Național de Istorie a României – București
Phone:
+40 21 315 82 07
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.