Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: expoziţia „Revoluţia română de la 1848” organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României

11 iunie, 2008 - 5 septembrie, 2008

Miercuri, 11 iunie, ora 13, vernisaj expoziţia „Revoluţia română de la 1848”, cu ocazia implinirii a 160 de ani de la revoluţia paşoptistă.

Muzeul Naţional de Istorie a României

Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la evenimentele paşoptiste, expoziţia „Revoluţia română de la 1848” organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României în colaborare cu Muzeul Olteniei Craiova, se adresează publicului larg, propunându-şi să marcheze cele mai importante etape ale acestui proces fundamental, care a stat la baza României moderne.

Vernisajul va avea loc miercuri, 11 iunie, ora 13.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României din Calea Victoriei nr.12, Hol Central, în prezenţa domnului Secretar General în Ministerul Culturii şi Cultelor – dr. Virgil Niţulescu şi a domnului Academician Dan Berindei, reputat istoric.

Un ajutor neprecupeţit în reuşita acestei iniţiative îl constituie bogatul şi sugestivul patrimoniu deţinut de cele două instituţii muzeale, fie că ne referim la documente de valoare precum originalul Proclamaţiei de la Islaz, de obiecte tridimensionale cum sunt drapelele tricolore purtate în Transilvan

ia şi în Ţara Românească de revoluţionari, armament folosit de oastea populară condusă de Avram Iancu şi mai ales de obiecte personale ale unora dintre conducătorii revoluţiei între care merită amintite sigiliul şi paharul tricolor ce au aparţinut lui Nicolae Bălcescu, costumul şi mantia purtate de Ion Eliade Rădulescu în timpul revoluţiei, sabia lui Avram Iancu şi un portret mai puţin cunoscut al său atribuit lui Mişu Popp ş.a. Expoziţia cuprinde documente, tipărituri, fotografii, cărţi poştale ilustrare, armament, mobilier, textile, sculpturi, picturi şi grafică, medalii, sigilii şi plachete şi diverse obiecte care au aparţinut revoluţionarilor.

Expoziţia este însoţită de un reuşit catalog, adevărat instrument de lucru pentru cunoscători, necesar însă şi celor mai puţin avizaţi, dar iubitori de istorie.

În anul 1848 o mare parte a continentului european a intrat într-un proces revoluţionar, care avea să deschidă un nou capitol în istoria omenirii. Societatea românească, aflată în plină transformare şi modernizare, nu a făcut excepţie, ea integrându-se în proiectul de înnoire europeană din acele vremuri.

Pleiada fruntaşilor Revoluţiei române de la 1848, reprezentată de personalităţi ca Nicolae Bălcescu, Avram Iancu, Mihail Kogălniceanu, Simion Bărnuţiu, Vasile Alecsandri, C.A. Rosetti, Ion C. Brătianu şi alţii a intrat în istoria românilor sub numele de revoluţionari paşoptişti.

Prima parte a expoziţiei tratează preliminariile şi începutul revoluţiei. Desfăşurarea revoluţiei şi înfăptuirile ei sunt prezentate în a doua parte a expoziţiei, sub binecunoscuta deviză „Egalitate, Fraternitate, Dreptate”.

Ultimele două părţi ale expoziţiei sunt dedicate acţiunilor de apărare a revoluţiei în Munţii Apuseni de către legiunile româneşti conduse de Avram Iancu, Axente Sever, Ioan Buteanu şi începutul drumului către unirea şi independenţa românilor.

Cu speranţa că expoziţia „Revoluţia română de l

a 1848″reprezintă o reuşită, vă invităm să o vizitaţi şi să redescoperim împreună o pagină din istoria României. Expoziţia este deschisă până în septembrie, de miercuri până duminica între orele 10 – 18, iar joia între orele 12 – 20.

Detalii la telefon 021/3158207/int.1008 (Dep. Relaţii Publice) sau e-mail: pr@mnir.ro, www.mnir.ro.

 

Details

Start:
11 iunie, 2008
End:
5 septembrie, 2008
Event Category:
Event Tags:
, , , , , , ,

Organizer

Muzeul Național de Istorie a României – București
Phone
+40 21 315 82 07
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Google Map
View Venue Website