Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: expoziţia Ziua Morţilor, 26 octombrie – 5 noiembrie 2010

26 aprilie, 2010 - 5 mai, 2010

Ziua Mortilor – Mexic
26 octombrie – 5 noiembrie
expozitie la Sala Irina Nicolau

Anual, la inceputul lunii noiembrie, Mexicul se pregateste pentru una dintre sarbatorile sale cele mai importante: Ziua Mortilor, ziua in care sunt comemorati cei decedati.
Prin filtrul dogmelor crestine se exprima si azi valorile culturilor prehispanice; azi, in Mexic, se pregatesc acasa altare incarcate de flori galbene – flor de cien petalos – ce amintesc de Omeyocan, paradisul soarelui, stapanit de Huitzilopochtli, zeu al razboiului. Omniprezentele Catrine, scheleti din hartie sau lemn, povestesc despre zeita Mictecacihuatl, stapana mortii, ce domnea in Mictlan – un loc fara lumina de unde nu se putea pleca.
Muzeul National al Taranului Roman in colaborare cu Ambasada Mexicului in tara noastra prezinta publicului, in perioada 26 octombrie – 5 noiembrie 2010, expozitia Ziua Mortilor, eveniment ce aduce mai aproape veselia ce caracterizeaza aceasta sarbatoare mexicana !
Aceasta sarbatoare este una din manifestarile cele mai relevante ale patrimoniului viu al Mexicului si al lumii, una dintre expresiile culturale cele mai vechi si de o importanta expresivitate intre grupurile indigene ale tarii.
Ziua Mortilor este un moment ce permite reunirea familiei si evidentierea valorilor sale, un prilej de veselie in care muzica are un rol important, caci, asa cum aminteste un proverb mexican „si durerea se canta atunci cand nu poti plange” / „Tambien de dolor se canta cuando llorar no se puede”.
Vernisaj: marti, 26 octombrie, ora 18:00, Sala Irina Nicolau

Prezentarea Muzeului Național al Țăranului Român în Ghidul muzeelor de la CIMEC

Details

Start:
26 aprilie, 2010
End:
5 mai, 2010
Event Category:
Event Tags:
, , ,

Organizer

Muzeul Național al Țăranului Român – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map