Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: Expoziţie de măşti ţărăneşti la MTR

27 November, 2009 - 3 December, 2009

 

Măşti

Ion Albu

A fost odată ca niciodată un sat în care sălăşluiau o droaie de moşnegi şi de babe. Moşnegii aveau ochii holbaţi, gura roşie cu colţi înspăimântători şi nasul coroiat ca un ardei. Iar babele, bătrâne de când lumea, aveau păr de lână, dinţi ca boabele de fasole şi gura strâmbă ca tăiată cu foarfecele. Prin sat mişunau tot felul de draci zgâmboiţi, urşi trupeşi şi capre râioase.

Într-o zi toate acestea vor coborî din poveste şi vor da ochii cu vizitatorii Muzeului Ţăranului Român.

Dacă sunteţi sperioşi din fire sau dimpotrivă, vreţi să vă măsuraţi puterile cu ei, veniţi în perioada 27 noiembrie – 3 decembrie, la Sala Acvariu, la expoziţia de măşti confecţionate de meşterul Ion Albu din Timişeşti, judeţul Neamţ.

 

Vernisaj: vineri, 27 noiembrie, ora 16:00, Sala Acvariu

 

Partener: Cocor Media Channel

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI, Smart FM, 121.ro, Port.ro, Hot News, webpr.ro, www.calendarevenimete.ro, Observator cultural

Ion Albu

Renumit pentru originalitatea creaţiilor sale în domeniul măştilor populare atât în ţară cât şi peste hotare, Ion Albu continuă să se dăruiască şi astăzi cu pasiune meşteşugului său. El poate fi găsit în atelierul său mânuind unelte simple – cuţitul, foarfecele, acul, cleştele – cu care făureşte diverse măşti antropomorfe sau zoomorfe.

Ion Albu, originar din Timişeşti, judeţul Neamţ (născut pe data de 7 iunie 1948), a crescut în atmosfera caracteristică satului moldovean, cu o bogată şi originală cultură populară, cu datini şi obiceiuri pline de frumuseţe.

Familia lui Ion Albu păstrează tradiţia meşteşugului de peste jumătate de veac. Pe parcursul anilor, meşterul a izbutit să imprime măştilor sale anumite trăsături care să le diferenţieze, pentru ca în final să-şi creeze un stil aparte de exprimare artistică. Principalele personaje reprezentate de măşti sunt ursul, capra, moşul, pentru care meşterul foloseşte materii prime foarte variate: postavuri, piei de oaie, bucăţi de stofă, boabe mari de fasole.

Cu ochii bulbucaţi, gura roşie, colţi ce ies ameninţător din gură şi nas uriaş, măştile par să fie nişte personaje malefice. Acestea sunt în general expresiile măştilor reprezentând moşnegii, doisprezece la număr, care semnifică cele douăsprezece luni ale anului. Rolul lor este unul de protecţie şi de alungare a spiritelor rele.

Tradiţia jocurilor cu măşti, de o mare diversitate, s-a păstrat vie în satele moldoveneşti. Ion Albu colindă împreună cu grupul „Aşa-i datina la noi” dând viaţă, la fiecare sfârşit de an, „moşnegilor şi babelor”, caprelor, cerbilor, urşilor, dracilor.

 

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Details

Start:
27 November, 2009
End:
3 December, 2009
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

Muzeul Național al Țăranului Român – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.