Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: expoziția „100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia”, Banca Națională a României, 31 octombrie 2022 – 31 martie 2023.

31 octombrie, 2022 - 31 martie, 2023

Muzeul Național de Istorie a României este partener în cadrul expoziției „100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia”, deschisă la Banca Națională a României
Muzeul Național de Istorie a României și Banca Națională a României, anunță deschiderea expoziției „100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia, astăzi, 31 octombrie, la sediul Muzeului Băncii Naționale a României. Aceasta este dedicată Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, în 1922, la Alba Iulia, și va putea fi admirată în perioada 31 octombrie 2022 – 31 martie 2023.
Printre piesele cu valoare istorică excepțională ce vor fi prezentate publicului se numără Coroana de oțel a regilor României, simbol al independenței și al reîntregirii României, aflată în colecția Muzeului Național de Istorie a României. Aceasta va fi expusă până data de 18 noiembrie 2022, după care își va relua locul în expoziția permanentă Tezaurul Istoric, a muzeului. Amintim, de asemenea, decorația Ordinul „Legiunea de Onoare”, în grad de Mare Cruce, însemn care a fost conferit Reginei Maria în 1919, și două farfurii decorative cu portretele celor doi suverani ai României Mari.
Coroana de oţel a regilor României a fost folosită pentru prima dată de Regele Carol I, cu prilejul încoronării ca rege şi a proclamării Regatului României în ziua de 10/22 mai 1881. Primul rege al României şi-a manifestat dorinţa ca această coroană să fie confecţionată la Arsenalul Armatei, din oţelul unuia dintre tunurile capturate de armata română în confruntarea cu trupele turceşti la Plevna, în anul 1877.
Expoziția cuprinde un patrimoniu diversificat și excepțional a cărui semnificație este aceea a evocării evenimentelor dedicate Încoronării de la Alba-Iulia, în centrul serbărilor regăsindu-se Regele Ferdinand I Întregitorul și Regina Maria, contribuția celor două personalități ale istoriei naționale fiind fundamentală în ceea ce privește consolidarea Statului național unitar român înfăptuit la 1 Decembrie 1918.
Vă așteptăm cu drag!

Detalii

Începe:
31 octombrie, 2022
Se termină:
31 martie
Eveniment Category:
Site web:
https://www.facebook.com/MNIRoficial/posts/pfbid02qTEdcq13pTAVbHnqmKaAfrkWBV1M2kXd5DvC9MDQKa7yvhhFHfWXrGsfVr6qgeNnl

Organizatori

Banca Națională a României
Muzeul Național de Istorie a României – București

Loc de desfășurare

Banca Națională a României
Strada Lipscani nr. 25, sector 3
București, București 030031 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare