Loading Events
 
 
  • This event has passed.

București: EXPOZIȚIA “Biserici de lemn din Bucovina Istorică – cercetare și conservare”, Calea Șerban Vodă 33

Expoziția „Biserici de lemn din Bucovina Istorică – cercetare și conservare” este, începând de astăzi, deschisă la Casa de Târgoveț.
Aceasta reunește imagini ale bisericilor din lemn din zona Bucovinei, aflate în prezent atât pe teritoriul României, cât și pe cel al Ucrainei, realizate de Dr. Laurențiu Dragomir, expert în restaurare, în cursul cercetărilor privitoare la inventarierea, evaluarea stării de conservare şi a intervențiilor asupra acestor structuri survenite de-a lungul ultimelor secole.
Recunoscută pentru valoarea culturală a bisericilor de zid cu frescă exterioară, protejate ca parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, Bucovina cuprinde, alături de acestea, un număr impresionant de biserici din lemn. Deși nu la fel de cunoscute ca bisericile de lemn din Maramureș, de asemenea înscrise pe lista UNESCO a patrimoniului mondial, bisericile din lemn din zona Bucovinei reprezintă importante monumente de arhitectură vernaculară, construite ca ctitorii voievodale sau ridicate chiar de către enoriași.
Selecția de fotografii ilustrează atât situații în care comunitățile locale au înțeles și păstrat autenticitatea și valoarea istorică a bisericilor, cât și cazuri în care intervențiile recente au fost concentrate pe funcționalitate, pe consolidare și modernizare, ajungând, în final să îndepărteze biserica de caracterul original.
Prin colecția de imagini expuse, autorul își dorește să atragă atenția asupra acestui tip de patrimoniu, reprezentat prin peste 300 de biserici din lemn din zona Bucovinei istorice, aducând în prim-plan atât valoarea culturală a acestora cât și nevoia de protejare în fața riscurilor la care acestea sunt supuse.
————————————-
Dacă vrei să vizitezi expoziția la Casa de Târgoveț, scrie-ne, pentru programare, la adresa de e-mail: informare@patrimoniu.ro sau trimite-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook.
Expoziția poate fi vizitată până sâmbătă, 27 noiembrie 2021.
Pentru a respecta normele de siguranță, putem permite accesul în spațiul expozițional în grupuri de maximum 5 persoane.

Details

Start:
16 November
End:
21 November
Event Category:

Organizer

Institutul Național al Patrimoniului
View Organizer Website

Venue

Casa de Târgoveț
Calea Șerban Vodă 33
București, București 040201 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *