Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Expoziția Brukenthal exclusive la Art Safari, 20-30 aprilie 2023

20 aprilie, 2023 - 30 aprilie, 2023

👉Expoziția Brukenthal exclusive la Art Safari
Curator: Alexandru Constantin Chituță
Locație: Palatul Dacia-România, str. Lipsani, nr. 18-20, București
Perioadă de vizitare: 20-30 aprilie 2023
Echipa de implementare: Muzeul Național Brukenthal: dr. Dana Hrib, Dr. Ilie Mitrea, dr. Alexandru Sonoc, Alexandra Gălăbuț/ Art Safari: Ioana Ciocan, Ioana Spiridon, Andreea Vrabie
Parteneri: Ministerul Culturii, Muzeul Municipiului București
🖼O capodoperă pe care o recunoaște o lume întreagă, la Art Safari!
Pictura „Omul cu tichie albastră” de Jan van Eyck va putea fi văzută în premieră în inima Bucureștiului, timp de 8 zile
• Doar 20 de opere de Jan van Eyck (1390-1441) sunt cunoscute în toată lumea! Una dintre acestea, printre cele mai valoroase și misterioase, va fi expusă la Art Safari: „Omul cu tichie albastră”;
• Lucrarea provine din colecția Muzeului Național Brukenthal și alături de aceasta mai sosesc la București alte 4 capodopere de Tițian, Veronese și Hans Memling;
• O adevărată comoară vine de la Sibiu, marcând un moment istoric: este pentru prima dată când lucrările părăsesc muzeul pentru a fi parte dintr-o expoziție temporară pe teritoriul României. Până acum, operele au mai călătorit doar în afara țării, pentru a fi expuse în mari expoziții internaționale;
• Publicul are la dispoziție doar 8 zile pentru a vizita expoziția temporară „Brukenthal Exclusive”, care are loc între 20 și 30 aprilie, de joi până duminică, în cadrul Art Safari, alături de alte 4 expoziții ample de artă românească, franceză și spaniolă.
„Vedeta furtului de la Brukenthal, găsită abia după 30 de ani, se vede și la București pentru o foarte scurtă perioadă de timp. Este o colaborare unică între Muzeul Național Brukenthal și Art Safari, de care suntem foarte mândri. Cele mai valoroase lucrări din România vor fi expuse doar 8 zile în București, timp de două weekend-uri”, a declarat Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.
Cinci capodopere, în exclusivitate la Art Safari
„Cele 5 lucrări de pictură, care vor putea fi admirate la Art Safari în expoziția temporară „Brukenthal Exclusive”, fac parte din expoziția permanentă „Capodopere” a muzeului din Sibiu. Este cea mai importantă expoziție din istoria Muzeului Național Brukenthal pe care a realizat-o, din colecția sa, în România!
Recunoașterea internațională a valorii capodoperelor din colecția Brukenthal este pe măsura istoriei zbuciumate care le-a marcat. Expoziția „Capodopere” a fost inaugurată în 2006 odată cu reîntregirea colecției cu lucrările de mare valoare de care muzeul fusese deposedat de-a lungul timpului: 19 lucrări transferate în 1948 la Muzeul de Artă din București (între care Jan van Eyck – „Omul cu tichie albastră”, Hans Memling – „Portret de bărbat citind” şi „Portret de femeie rugându-se”) și 4 lucrări recuperate dintre cele 8 furate în 1968 (între care Tițian – „Ecce Homo”)”, a rezumat curatorul expoziției dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal.
O șansă unică!
Realizarea la București în cadrul Art Safari a unei expoziții cu cinci dintre cele mai importante lucrări de pictură din România, aflate în colecția Muzeului Național Brukenthal, este un eveniment special.
Promovarea artei și respectiv a patrimoniului românesc este o datorie și un lucru important în sfera culturală, respectiv muzeală. Suntem obligați să ne promovăm valorile și patrimoniul și să reușim să ne adresăm și generației tinere. Tinerii așteaptă un discurs curatorial nou, îndrăzneț, o tematică expozițională interesantă care poate stârni interesul unei vizite într-o expoziție. Să poți vizita la București o pictură realizată de artistul van Eyck de la care astăzi, în întreaga lume, se mai păstrează doar 20 de lucrări sau să ți se ofere posibilitatea să fii în proximă apropiere de o lucrare realizată de Tițian – supranumit Soarele picturii venețiene este o șansă unică.
Capodopere cunoscute în întreaga lume vin la București! Ce șansă!
Dacă marile muzee ale lumii au ca și cap de afiș aceste nume, este o bucurie pentru noi să cunoaștem și să apreciem la justa valoare patrimoniul pe care România îl deține.
Ministerul Culturii susține activitatea Muzeului Național Brukenthal și a Art Safari prin bugetarea numeroaselor proiecte expoziționale de calitate care se bucură de o organizare modernă generatoare de o audiență numeroasă și de un program cultural-educativ adaptat timpului actual.
Brukenthal exclusive este o expoziție care nu trebuie ratată la București! Este o exclusivitate oferită publicului bucureștean și nu numai de a vizita cele mai importante și valoroase lucrări de artă plastică din România.
Expuse și apreciate de-a lungul timpului în marile muzee din Franța, Anglia, Italia, Luxembourg, Belgia sau Polonia, considerăm că este de bun augur ca aceste lucrări să fie expuse în premieră și să poată fi văzute și în capitala României, lucru pentru care îi mulțumesc lui Alexandru Constantin Chituță, tânărul și energicul manager interimar al Muzeului Național Brukenthal și Ioanei Ciocan, director Art Safari, care ne oferă în fiecare an surprize expoziționale.
Felicit, așadar, parteneriatul dintre Muzeul Național Brukenthal și Art Safari pentru îndrăzneala ca aceste piese de tezaur, de o valoare nu doar artistică cât și patrimonială, să ajungă la București, facilitând, în acest sens, vizitarea expoziției de către un public numerous a declarant Lucian ROMAȘCANU, Ministrul Culturii.
Jan van Eyck (cca. 1390-1441), Omul cu tichie albastră
Părintele Renaşterii nordice și primul dintre marii portretişti ai Europei, Jan van Eyck este unul dintre cei mai mari artiști ai lumii. Lucrarea „Omul cu tichie albastră” este singura creată de artistul flamand aflată în România și una dintre cele 20 de lucrări care i-au fost atribuite la nivel mondial.
Opera, pictată în jurul anului 1430, a fost achiziționată în secolul XVIII de baronul Samuel von Brukenthal. Multă vreme s-a crezut că a fost realizată de artistul german Albrecht Dürer, din cauza monogramei AD ce poate fi văzută în colțul din stânga sus. S-a dovedit însă că monograma și anul pictării sunt elemente adăugate portretului mai târziu, în secolul XVIII, probabil datorită cotei de piață ridicate pe care Dürer o avea în epocă.
Această lucrare se înscrie în seria picturilor celebre ale artistului, precum “Bărbatul cu turban roșu”, considerată a fi un autoportret și aflată la National Portrait Gallery din Londra, sau “Bărbatul cu inel”, aflată la Kunsthistorisches Museum din Viena.
Tiziano Vecellio / Tițian (1488/90-1576), Ecce Homo / Iată omul!
A trăit aproape nouăzeci de ani și a avut o carieră îndelungată, creând până în ultimele zile. Caracterul extraordinar al vieții și operei lui Tițian i-a determinat pe contemporanii săi să îl considere „un soare între alte stele”, făcând aluzie la un vers din Divina Comedie a lui Dante (Paradisul, cântul 33).
În Ecce Homo, Tițian exploatează o temă rară în pictura italiană a secolului al XVI-lea. Lucrarea i-a fost comandată prima dată în 1543 de către omul de afaceri flamand Giovanni d’Anna (van Haanen). O versiune a acestei lucrări de Tițian, realizată ulterior, în 1548, este expusă în Muzeul Prado, Madrid.
Paolo Veronese (1528-1588), Cap de copil
Marele artist renascentist a pictat lucrări de foarte mari dimensiuni, cu subiecte istorice, religioase și mitologice, majoritatea păstrate în clădirile pentru care au fost create. Muzeele dețin de regulă doar portrete. Micuțul portret din colecția Brukenthal reprezintă o etapă a procesului de creație al portretului lui Iseppo da Porto și al fiului său Adriano, comandat pentru Palazzo Porto din Vicenza (versiunea finală a lucrării este expusă în prezent în Galeria Uffizi din Florența). Capul de copil, pictat realist, fără intervenţii şi consideraţii personale asupra subiectului, ne îngăduie să descifrăm personalitatea celui care a pozat tăcut, cu ochi iscoditori, interogativi, cu trăsături destinse de o uşoară mirare, specifică vârstei.
Hans Memling (1430/33-1494), Portret de bărbat citind și Portret de femeie rugându-se
Hans Memling a fost cel mai popular pictor olandez al vremii sale. S-a specializat în lucrări cu tematică religioasă; de asemenea, a inovat introducând peisajul în planul îndepărtat al compoziției portretelor. Cele două portrete pandant din colecția Muzeului Brukenthal înfățișează un cuplu matur, redat în stilul specific şcolii flamande. Atitudinea pioasă corespunde momentului lecturii; bărbatul ține în mâini o carte de rugăciuni și este reprezentat alături de fiul său; în spatele femeii se află un cățeluș, element inclus în compozițiile vremii ca simbol al fidelității conjugale.
Art Safari – Ediția a 11-a: 4 expoziții ample
Art Safari găzduiește în cadrul acestei sezon 4 expoziții: o retrospectivă dedicată pictorului român Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), Maeștrii picturii spaniole – cea mai amplă expoziție de artă spaniolă organizată în România până în prezent, Prix Marcel Duchamp – prestigiosul premiu al Franței acordat artei contemporane, dar și o expoziție de artă Supercontemporană românească. În a doua parte a anului, Art Safari organizează două expoziții de răsunet: „Love Stories”, cu lucrări din colecția National Portrait Gallery, Londra, dar și „Bags: Inside Out” – o expoziție de genți iconice din colecția muzeului regal Victoria and Albert, Londra.
Program Art Safari (deschis până pe 14 mai 2023)
• Joi-duminică – 12:00-21.00; Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă 22:00-1:00 (tururi ghidate, muzică live și prosecco)
• Biletele pot fi achiziționate online pe https://tickets.artsafari.ro/e?lang=ro sau direct de la intrare (Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București)
Despre Art Safari București
Art Safari, susținut de Lidl, GLO, Porsche și Garanti BBVA, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 11-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 10 ediții de până acum a înregistrat peste 350.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.
Despre Muzeul Național Brukenthal
Inaugurat în 1817, de moștenitorul Johann Michael Joseph von Brukenthal, muzeul este primul deschis pe teritoriul de astăzi al României. Muzeul administrează, în opt sedii, peste 1.600.000 piese, care formează doar 13,20% din patrimoniul baronului Samuel von Brukenthal, retrocedat în anul 2005 Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu, rămânând în administrația Statului Român prin comodat. În Muzeul Național Brukenthal pot fi descoperite: cea mai importantă colecţie de pictură flamandă şi olandeză din Europa de Est, Herbarul Baussner – cel mai vechi din Europa de Sud-Est și printre cele mai vechi din lume, cea mai veche colecţie de ghipsuri, cea mai mare colecţie de dinţi de rechini fosili din România etc. Tot în Muzeul Național Brukenthal se găsesc piese unicat în țara noastră: bieltzitul (mineral nou descoperit), statuia zeului Mithras și cea a zeiței Hecate și, mai ales, lucrări de Jan van Eyck, Hans Memling, Tiziano Vecellio și Paolo Veronese!
Contact presă:
Cristina Lica, Communication Manager, +40 740 051 749, press@artsafari.ro
Ana Iliescu, Communication Consultant, +40 742 076 400, press@artsafari.ro

Details

Start:
20 aprilie, 2023
End:
30 aprilie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=687943853134568&set=a.541983097730645

Organizer

Muzeul Național Brukenthal – Sibiu
View Organizer Website