Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Expoziţia „Culegătorii de nestemate. Folclor cules de copii în manuscrisele din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României”, 1 iunie – 31 august 2022

1 iunie, 2022 - 31 august, 2022

Expoziţia „Culegătorii de nestemate.
Folclor cules de copii în manuscrisele din Colecţiile Speciale
ale Bibliotecii Naţionale a României”
În perioada 1 iunie – 31 august 2022, Biblioteca Naţională a României vă invită să descoperiți expoziţia „Culegătorii de nestemate. Folclor cules de copii în manuscrisele din Colecţiile speciale ale Bibliotecii Naţionale a României”. Tablourile conţinând imagini scanate din colecţia Cabinetului de Manuscrise vor putea fi văzute la sediul instituției noastre, mezanin.
Cabinetul de Manuscrise al Bibliotecii Naţionale deţine mai multe fonduri de folclor, dintre care fondul Voevidca, manuscrisele lui Bela Bartok, manuscrisele cu folclor cules de pe front de către sergentul major Ioan Bolocan, în Primul Război Mondial ş.a. Fondul prezentat în cadrul expoziției este constituit din câteva sute de caiete de format A5, conţinând creaţii folclorice culese de elevi ai liceului de băieţi „Matei Basarab” din Bucureşti, la sfârşit de secol XIX – început de secol XX.
Veți descoperi toată gama producţiilor literare folclorice, de la basm la snoavă, de la ghicitoare la frământături de limbă, de la descrierea unor activităţi săteşti şi a uneltelor respective, la nume de animale sau la porecle. Această expoziţie conţine texte de întindere mică şi medie, expunerea nefăcând oportună prezentarea unor basme lungi, de exemplu. De remarcat este încercarea copiilor de a scrie cât mai frumos textul, precum și aspectul de ortografie încă nefixată din acei ani. Este posibil ca printre textele culese, unele să fi fost chiar din ceea ce se poate numi „folclor al copiilor”, însă cele mai multe dintre acestea sunt producţii populare tipice, provenind de la creatori adulţi.
Folclorul place deopotrivă omului simplu şi intelectualului oricât de rafinat. De aceea, credem că merită efortul de a parcurge aceste texte, care constituie o parte infimă din fondul de manuscrise pe această temă. Creaţia populară este o parte constitutivă din ceea ce suntem ca naţie şi ca indivizi şi nu încetează niciodată să ne încânte prin savoarea şi adevărul său.

Detalii

Începe:
1 iunie, 2022
Se termină:
31 august, 2022
Eveniment Category:
Site web:
https://www.facebook.com/BibNatRo/photos/a.766617520024402/5626773754008730

Organizator

Biblioteca Națională a României

Loc de desfășurare

Biblioteca Națională a României – București
Bd. Unirii nr. 22
București, București 030833 Romania
+ Hartă Google