Loading Events
 
 

Expoziția documentară Centenar Dinu Pillat
Muzeul Național al Literaturii Române
Sala
 Al. Condeescu”, Calea Griviței 64-66
19 noiembrie – 4 decembrie 2021

Dinu Pillat (19 noiembrie 1921 – 6 decembrie 1975)
Astăzi, la un secol distanță de la nașterea lui Dinu Pillat, ne amintim că numele lui a rezistat trecerii timpului, mai ales pentru examenul de omenie de care a dat dovadă. Fiul poetului Ion Pillat şi al pictoriţei Maria Pillat-Brateş, s-a născut aproape de plecarea toamnei (19 noiembrie) și se pare că acest anotimp i-a fost sprijin în toată călătoria din lumea terestră. „Toamna îmi sugerează întotdeauna un straniu îndemn la plecare (…) După-amiezele nu pot sta în casă. Mă plimb pe străzi, la întâmplare”, nota în anul 1940 într‑un manuscris păstrat în arhiva Muzeului Național al Literaturii Române, care se regăsește alături de grupaje epistolare (cu Lucian Blaga, P. Pascu sau Vladimir Streinu) și alte documente fotografice sau grafice.

Scriitor, critic, istoric literar și editor, absolvent al Facultății de Litere și Filosofie din București, asistent al lui G. Călinescu, cercetător la Institutul de Istorie Literară și Folclor din București, înlăturat de la Catedră, judecat în procesul cunoscut sub numele ,,lotul Noica‑Pillat”, sub acuzația de ,,uneltire împotriva ordinii sociale și înaltă trădare de stat”, condamnat la douăzeci și cinci de ani de muncă silnică, eliberat din închisoare după cinci ani, Dinu Pillat depășește nedreptățile atroce prin care trecuse datorită spiritului său liber și puterii de iertare caracteristice credinței.
Vizitarea expoziției se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698 sau prin trimiterea unui e-mail la adresa relatiipublice@mnlr.ro, cu respectarea măsurilor legale, impuse de situația actuală. Detalii, aici.

Details

Start:
19 November
End:
4 December
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) – București
Calea Griviței nr. 64-66
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *