Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: expoziţia „Ecaterina Teodoroiu – eroina Primului Război Mondial” la Banca Naţională a României

26 November, 2021 - 30 May, 2022

Participarea Muzeului Național de Istorie a României la expoziţia „Ecaterina Teodoroiu – eroina Primului Război Mondial”, organizată de Banca Naţională a României cu prilejul lansării în circulație a bancnotei de 20 de lei ce poartă imaginea eroinei
Muzeul Național de Istorie a României are onoarea și bucuria de a participa la expoziţia „Ecaterina Teodoroiu – eroina Primului Război Mondial”, organizată de Banca Naţională a României, inaugurată astăzi, 26 noiembrie 2021.
Piesele aflate în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, clasate în categoria Tezaur, prezente în expoziție, sunt: ochelarii ce au aparţinut Ecaterinei Teodoroiu (cu lentile de formă ovală, prinse între ele cu o punte de susţinere din metal galben, ochelari cu care eroina apare în fotografii), tunica de cercetaş (din postav de culoare maronie prevăzută cu două buzunare aplicate, cu clape, care se închid la un singur nasture din metal; cambrată în talie şi rotunjită în părţile laterale) şi cască de campanie de tip Adrian folosită pe front (piesă realizată din piele și oțel; cu urme de lovituri şi gloanţe).
Expoziţia a fost realizată de către Muzeul Băncii Naţionale a României, în parteneriat cu Muzeul Militar Naţional „Ferdinand I” şi Muzeul Naţinal de Istorie a României, cu prilejul apariției bancnotei de 20 de lei ce poartă imaginea eroinei Ecaterina Teodoroiu. Bancnota va fi lansată în circulație începând cu 1 decembrie 2021.
„Aceasta este prima bancnotă românească de circulație care redă portretul unei personalități feminine. Ecaterina Teodoroiu a fost prima femeie ofițer din armata română și unul dintre eroii Primului Război Mondial, pierzându-și viața în timpul bătăliei de la Mărășești, în vara anului 1917. Pe reversul bancnotei este ilustrat Mausoleul de la Mărășești, un monument comemorativ impresionant, care constituie și astăzi una dintre cele mai importante mărturii ale luptei pentru Reîntregirea României.” – Banca Națională a României

Details

Start:
26 November, 2021
End:
30 May
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/groups/1670123749766287/posts/4238656109579692

Organizers

Banca Națională a României
Muzeul Național de Istorie a României – București

Venue

Muzeul Băncii Naţionale a României
strada Doamnei nr. 8
București, Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.