Loading Events

« All Events

București: expoziția „Evreii lituanieni în spatele cortinei de fier”, Palatul Parlamentului

19 September - 30 September

🔍„Evreii lituanieni în spatele cortinei de fier”
🗓Ieri, 19 septembrie 2022, la Palatul Parlamentului, a avut loc vernisajul expoziției „Evreii lituanieni în spatele cortinei de fier”
📎Evenimentul a fost organizat de către Ambasada Republicii Lituania în parteneriat cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România (FCER).
🎙În deschiderea vernisajului au luat cuvântul ambasadoarea Republicii Lituania la Bucureşti, Violeta Motulaite și Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților evreiești din România – Cultul Mozaic. Au fost prezenți ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, numeroşi reprezentanţi ai FCER și directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, precum şi alţi ambasadori, printre care cei ai Japoniei şi Croaţiei, precum. De asemenea, au participat reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti şi ai Ministerului Culturii.
🔦Proiectul prezintă situația evreilor din perioada comunistă, persecuțiile și tratamentul brutal la care aceștia au fost supuși.
“Comunităţile evreieşti din România şi din Lituania împărtăşesc din păcate multe din tragediile dictaturilor care au asuprit Europa şi întreaga lume, atât în perioada Holocaustului, cât şi ulterior, în perioada comunistă. O spun ‘din păcate’ pentru că în ambele ţări exista viaţă evreiască extrem de bogată, care a schimbat şi a modernizat ambele ţări. Din păcate, întâi în perioada Holocaustului şi ulterior în perioada comunistă, cele două regimuri dictatoriale au avut un efect negativ major asupra evreilor din cele două ţări şi, în acelaşi timp, ambele ţări au avut de parcurs un drum foarte lung până la a admite tot ceea ce s-a întâmplat. Ceea ce am încercat să promovăm prin prezentarea acestei expoziţii a fost valoarea şi importanţa vieţii evreieşti din Lituania, care este foarte puţin cunoscută şi în acelaşi timp ca un pas premergător pentru o expoziţie similară privind comunităţile evreieşti din România care urmează să fie prezentată în Lituania.
Aş sublinia, de asemenea, că ne-am dorit în mod cu totul special ca această expoziţie să aibă loc în centrul democraţiei din România – în Parlamentul României – tocmai ca un gest de apreciere şi respect pe care statul român din prezent îl face pentru memoria comunităţilor evreieşti din România şi din întreaga lume şi pentru a împărtăşi tuturor celorlalţi oameni bucuria de a revedea aceste momente, aceşti oameni, reuşitele lor şi în acelaşi timp, sigur, suferinţa pe care au îndurat-o în timpul regimului comunist. Şi am toată încrederea că prin expoziţia despre viaţa evreiască în timpul regimului comunist din România, pe care o vom prezenta în Lituania, ne vom ridica cel puţin la acelaşi nivel cu această expoziţie minunată prezentată de Muzeul Naţional al Evreilor din Lituania” – a declarat preşedintele FCER, deputatul Silviu Vexler.🕯

Details

Start:
19 September
End:
30 September
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/csier.jewishfed.ro/posts/528455815946214

Organizer

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România

Venue

Palatul Parlamentului
Strada Izvor 2-4
București, Sector 5 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.