Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: expoziția “Goya, 275 de ani de la naştere” Senatul României, Palatul Parlamentului, 12-20 octombrie 2021

12 October, 2021 - 20 October, 2021

Expoziţia: Goya, 275 de ani de la naştere
Locul defăşurării: Senatul României, Palatul Parlamentului
Durata: 12-20 octombrie 2021
Curator: dr. Alexandru Constantin Chituţă
Organizatori: Muzeul Naţional Brukenthal, Ambasada Spaniei la București, Senatul României, Colecția av. George Șerban, Asociația culturală Octavian Smigelschi
Parteneri: Șerban și Asociații societate civilă de avocați, Dinamica Impex Srl, Hotel Ramada Sibiu, Crama Jelna – Amprenta Transilvaniei și Gorgona Design.
Ziua Națională a Spaniei și sărbătorirea a 1 40 de relații diplomatice Spania – România celebrate cu o expoziție extraordinară dedicată artistului Goya în Senatul României
Marți, 12 octombrie 2021, la ora 13.00, în Senatul României va avea loc vernisajul expoziției Goya, 275 de ani de la naștere, colecția av. George Șerban, curator dr. Alexandru Constantin Chituță, șef secție la Muzeul Național Brukenthal, organizată cu prilejul Zilei Naționale a Spaniei și împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice Spania – România. Expoziția este organziată de Ambasada Spaniei la București, Senatul României, Colecția av. George Șerban, Muzeul Național Brukenthal, Asociația culturală Octavian Smigelschi, fiind susținută de Șerban și Asociații societate civilă de avocați, Dinamica Impex Srl, Hotel Ramada Sibiu, Crama Jelna – Amprenta Transilvaniei și Gorgona Design.
Anul acesta artistul spaniol Francisco de Goya este sărbătorit la împlinirea a 275 de ani de la naștere printr-o serie de evenimente și în România. ,,Acestea au debutat în luna martie la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași unde a fost organizată expoziția cu lucrări de grafică din colecția av. George Șerban, apoi lansarea catalogului Goya, iar expoziția a fost mutată la Muzeul Bistrița în luna iulie, unde a fost organizat și un cerc artistic, unde copiii și câțiva artiști au creat lucrări de pictură inspirați din temele artistului spaniol. Expoziția s-a bucurat de un succes extraordinar, fapt pentru care Excelența Sa Domnul Ambasador Manuel Larrotcha, Ambasadorul Spaniei în România a dorit ca această expoziție să fie organizată și la București cu prilejul Zilei Naționale a Spaniei, lucru care se înfăptuiește acum cu organizarea acesteia la Senatul României. Expoziția prezintă publicului lucrări de gravură din seria Tauromaquia, Dezastrele Războiului și Capriciile. Ca artist invitat, avem 3 lucrări de grafică Rembrandt realizate în decursul timpului. Această expoziție – eveniment așează România pe harta culturală mondială a instituțiilor care îl sărbătoresc în acest an pe artistul de la care ne-a rămas o serie importantă de lucrări dar și prin mesajul moral transmis, cel mai cunoscut fiind Somnul rațiunii naște monștri. Goya ne arată și astăzi că arta trebuie să se ridice împotriva erorilor și viciilor omenești”, a declarat curatorul expoziției Alexandru Constantin Chituță de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.
Cele peste 30 de lucrări de gravură realizate de artistul Goya sunt oferite publicului prin generozitatea renumitului colecționar George Șerban. Acesta a declarat: ,,Succesul expoziţiei GOYA 275 de ani de la naștere, deschisă la Muzeul Municipal Regina Maria din Iaşi și mai apoi la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, mi-a produs o reală satisfacție și m-a convins că acest proiect trebuie continuat. Concursul cu premii organizat cu elevii școlii de artă de la Bistrița-Năsăud care au executat lucrări, inspirați fiind de operele lui Goya, a fost de asemenea un eveniment de excepție care rămâne legat de aceasă expoziție. Am simţit în reacțiile vizitatorilor și a reprezentanților celor două muzee bucuria de a avea în orașele lor aceste gravuri GOYA pentru prima dată.
Iar acum, cu această expoziție GOYA 275 de ani de la naștere, subsemnatul și Dr. Chituță Alexandru – curator, suntem invitați să participam la cel mai important eveniment sărbatorit de poporul spaniol pe 12 Octombrie: Ziua Națională a Spaniei – Fiesta Nacional de España!”
Expoziția Goya, 275 de ani de la naștere, este organizată în parteneriat cu Ambasada Spaniei în România. Excelența Sa Manuel Larrotcha. Ambasadorul Spaniei în România a declarat: ,,Doresc să-mi exprim cea mai profundă recunoștință Senatului României pentru găzduirea în incinta sa a acestei excepționale expoziții despre pictorul spaniol Francisco de Goya (1746 – 1828), unul dintre cei mai renumiți maeștri ai picturii mondiale, alături de Velázquez, Rembrandt, El Greco, Caravaggio sau Picasso, printre alții. Recunoștința mea se îndreaptă și către Ministerul Culturii din România, către filantropul român George Șerban, proprietarul colecției, și către Alexandru Constantin Chițuță care, în calitate de curator, a contribuit în mare măsură la aducerea expoziției la București, după ce a fost prezentată în lunile trecute la Muzeul Municipal “Regina Maria” din Iași, dar și la Complexul Muzeal Bistriței – Năsăud. Deschiderea acestei expoziții în această clădire emblematică din capitala României marchează nu doar împlinirea a 275 de ani de la nașterea lui Goya, ci și faptul că în urmă cu 140 de ani Spania și România au stabilit relații diplomatice, în perioada în care Alfonso al XII-lea era rege al Spaniei, iar Carol I rege al României.
În pofida unor decenii dificile și turbulențe din secolul XX, ambele țări au reușit în cele din urmă să își recapete regimul democratic, iar Spania și România sunt astăzi mai apropiate ca niciodată, fiind parteneri în Uniunea Europeană și aliați în NATO, împărtășind un destin european comun. Acesta este cel mai bun mediu pentru a sărbători 140 de ani de prietenie, iar această splendidă expoziție este menită să facă parte din ea. Sper că bucureștenii se vor bucura de această expoziție unică.”
Expoziția organizată în Senatul României marchează și debutul relațiilor diplomatice Spania – România, la împlinirea a 140 de ani. În acest sens, senatoarea Anca Dragu, președinta Senatului României a afirmat: ,,Încă de la începutul mandatului de președintă a Senatului mi-am afirmat dorința de a deschide cât mai larg porțile acestei instituții, atât fizic, cât și virtual. Această instituție nu trebuie să fie un loc închis, greu accesibil cetățenilor, ci trebuie să se bucure de o cât mai mare popularitate în rândul tuturor. Poate cel mai bun mijloc și motiv de a ne călca pragul este arta. Pentru că arta creează punți și făurește legături, între oameni și instituții deopotrivă. În acest context, în luna octombrie, găzduim în Senatul României expoziția “GOYA 275 de ani de la naștere’’, un vernisaj de gravuri semnate de Francisco de Goya, acest exponent marcant al Romantismului și al curentului Rococo care au dominat arta și cultura europeană în secolele XVIII și XIX. Organizarea expoziției ”GOYA 275 de ani de la naștere” la Senat are și o simbolistică aparte, aniversarea a 140 de ani de relații diplomatice dintre România și Spania, un adevărat partener strategic al României, atât prin împărtășirea de valori comune în cadrul NATO și Uniunii Europene, dar și prin faptul că aceasta găzduiește una dintre cele mai mari comunități de români din afara granițelor. Sper ca acest eveniment să unească și mai mult legăturile dintre aceste două țări spre binele cetățenilor din ambele state.”
Expoziția Goya 275 de ani de la naștere, colecția av. George Șerban înseamnă și o recunoaștere a importanței patrimoniului internațional în conturarea unei identități europene. Dincolo de barierele fizice și geografice, arta lui Goya ne unește pe toți în omagiul adus valorilor europene. Expoziția va putea fi vizitată în Senatul României până în data de 20 octombrie 2021 fiind posibilă prin rezervarea turului turistic în Parlamentul României.
/EN/
Exhibition: Goya, 275 years since his birth
Location: Romanian Senate, Parliament Palace
Duration: October 12-20, 2021
Curator: Alexandru Constantin Chituţă PhD
Organizers: Brukenthal National Museum, Spanish Embassy in Bucharest, Romanian Senate, George Șerban Lawyer, Octavian Smigelschi Cultural Association
Partners: Șerban and Associates civil society lawyers, Dinamica Impex Srl, Hotel Ramada Sibiu, Crama Jelna – Amprenta Transilvaniei and Gorgona Design.
Spain’s National Day and the celebration of 140 years of diplomatic relations between Spain and Romania celebrated with an extraordinary exhibition dedicated to the artist Goya in the Romanian Senate.
On Tuesday, October 12, 2021, at 1.00 p.m., in the Romanian Senate, the opening of the Goya exhibition will take place, 275 years since his birth, George Șerban lawyer, curator Alexandru Constantin Chituță PhD, head of department at the Brukenthal National Museum, organized on the occasion of the National Day of Spain and the 140th anniversary of the establishment of diplomatic relations Spain – Romania. The exhibition is organized by the Spanish Embassy in Bucharest, the Romanian Senate, George Șerban, Brukenthal National Museum, Octavian Smigelschi Cultural Association, being supported by Șerban and the Association of civil society of lawyers, Dinamica Impex Srl, Hotel Ramada Sibiu, Crama Jelna – Amprenta Transilvaniei and Gorgona Design.
This year, the Spanish artist Francisco de Goya is celebrated on the 275th anniversary of his birth through a series of events in Romania as well. “They started in March at the Regina Maria Municipal Museum in Iași, where the exhibition of graphic works from George Șerban lawyer, then the launch of the Goya catalogue, and the exhibition was moved to the Bistriţa Museum in July, where an artistic circle was organized, where children and several artists created paintings inspired by the themes of the Spanish artist. The exhibition was an extraordinary success, which is why His Excellency Ambassador Manuel Larrotcha, the Spanish Ambassador to Romania wanted this exhibition to be organized in Bucharest on the occasion of the National Day of Spain, which is now happening with its organization in the Senate of Romania. The exhibition presents to the public engraving works from the series Tauromaquia, Disasters of War and Whims. As a guest artist, we have 3 Rembrandt graphic works made over time. This exhibition – event places Romania on the world cultural map of the institutions that celebrate this year the artist from whom we have an important series of works but also through the moral message transmitted, the best known being The Sleep of Reason gives birth to monsters. Goya shows us today that art must rise against human errors and vices”, said the curator of the exhibition Alexandru Constantin Chituță from the Brukenthal National Museum in Sibiu.

Details

Start:
12 October, 2021
End:
20 October, 2021
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/brukenthalnationalmuseum/posts/4826663574032870

Organizer

Muzeul Național Brukenthal – Sibiu
View Organizer Website

Venue

Palatul Parlamentului
Strada Izvor 2-4
București, Sector 5 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.