Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: expoziția „Partituri metalice. Cutii muzicale din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României” 29 octombrie – 25 noiembrie 2021

29 octombrie, 2021 - 25 noiembrie, 2021

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunţă deschiderea microexpoziţiei „Partituri metalice. Cutii muzicale din colecțiile MNIR”. Proiectul expoziţional se încadrează în seria „Exponatul lunii” şi va fi accesibil publicului începând cu 29 octombrie 2021, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Microexpoziția prezintă istoria cutiilor muzicale și surprinde atmosfera de final de secol XIX, prin cântecele ce pot fi ascultate, mecanismele ce pot fi văzute funcționând sau detalii legate de gusturile muzicale din epocă. Apariția acestei noi forme de divertisment in vogue, după cum constata revista Science în 1888, a însemnat încercarea de a recrea execuția muzicianului printr-un mecanism elaborat, concentrând emoția trăită în sălile de spectacol și aducând-o în interiorul căminului, printr-un instrument accesibil pentru un public mai larg.

Finalul de secol XIX, perioada în care cutia muzicală a devenit o industrie, se reflectă în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României, prin prezentarea atât a două principale tipologii de mecanisme, cea cu cilindru și cea cu disc de metal, dar și a celor doi poli ai Europei care au stat la baza realizării de cutii muzicale, spațiul elvețian și cel german. Cutia muzicală cu cilindru, care poartă eticheta Musique de Genève, a fost produsă de Nicole Frères. Cutia muzicală putea reda 6 cântece, care puteau fi notate pe etichetă alături de seria cutiei muzicale. Înființată la Geneva în 1814 de François Nicole, firma Nicole Frères a îmbunătățit calitatea cutiilor muzicale cu cilindru, adăugând noi elemente, cum ar fi mici tobe, clopoței.

Symphonion, cutia muzicală care folosește discuri metalice, a fost realizată de compania care a brevetat această invenție. Folosirea acestui sistem a conferit o deosebită versatilitate acestui instrument prin posibilitatea de a reda orice tip de muzică. Discurile ce aparțin acestei cutii muzicale cuprind de la valsuri, Polka Mazurka, până la cântece românești cum ar fi Battuta (Danțu Național) sau Hora Moldovenească (Hora Moldoveanca). De asemenea, toate prezintă numărul de serie și au marcat pe acestea Breveté SGDG (Breveté Sans Garantie Du Gouvernement). Compania Symphonion se remarcă prin diversitatea de tipuri, stiluri și modele produse. Compania a fost, de asemenea, un pionier în utilizarea motoarelor electrice în cutiile muzicale cu discuri, primul model echipat cu un motor electric fiind promovat în 1900.

Trecerea timpului și-a lăsat amprenta asupra acestor intrumente, care au necesitat lucrări de conservare și restaurare pentru a-și păstra calitatea sunetului. Restaurarea cutiilor muzicale a urmărit îndepărtarea semnelor timpului de pe aceste instrumente apreciate și care au fost intens folosite. Protejarea cutiilor de rezonanță și a mecanismelor cutiilor muzicale au asigurat funcționalitatea acestora, ceea ce a determinat ca la peste un secol distanță să poate fi recreată atmosfera din perioada Belle Époque.

Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 29 octombrie – 25 noiembrie 2021, şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică.

Details

Start:
29 octombrie, 2021
End:
25 noiembrie, 2021
Event Category:

Organizer

Muzeul Național de Istorie a României – București
Phone
+40 21 315 82 07
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Google Map
View Venue Website