Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: expoziția tematică „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei”

25 February - 3 June

Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, parte a Muzeului Municipiului București, găzduiește, începând cu data de 25 februarie 2022, expoziția tematică „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei”.
Ligia Macovei este o artistă a cărei vibrație specifică se resimte în fiecare creație a sa. Tehnica dobândită prin studiul intens și talentul indubitabil îi permit o libertate inegalabilă în exprimare și o sensibilitate profundă. Este o prezență unică prin transpunerile pline de jocuri cromatice saturate și complexe. Dinamica operei este garantată de autenticitatea și originalitatea proiecției sale. Artista adoptă o varietate de trasee stilistice și pensulații diferite. Paleta impresionantă de culori relevă curajul și sinceritatea sa de a transpune pe un suport material o lume plină de înțelesuri și posibilități de interpretare.
Femeia este o sursă infinită de inspirație în viziunea artistei. Personajul contribuie în procesul creator cu o multitudine de stări și subiecte plastice. Artista tratează diferite ipostaze ale femeii în viața de zi cu zi, femeia atunci când este fericită, dar și atunci când este abătută, tristă aflată in spații diverse, în interioare sau în natură. Este unică priceperea sa de a se plia pe esențele transmise și de a concepe un joc impresionant de planuri stilistice. Chiar și abordarea artistei este diferită, în funcție de contextul creator. Uneori tratează portretul femeii cu o atenție sporită la detalii și elemente structurale bine definite, care confirmă contextul spiritual al personajului, iar alteori preferă o trecere subtilă print-o scenă compozițională simplă, dar foarte grăitoare. Această polivalență în tratarea stilistică diferită și tehnicile multiple pe care le înfățișează creația sa, o plasează pe Ligia Macovei printre cele mai impresionante femei-artist ale artei plastice românești.
Expoziția conține o selecție dintr-o serie impresionantă de lucrări, aflate în colecția de artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, realizate în tehnici variate, ulei pe carton și tușuri colorate pe hârtie. Artista optează pentru o angajare profundă în reprezentarea elementelor compoziționale prin detalii bine definite sau prin pensulații subtile și jocuri cromatice vibrate. Indiferent de abordarea structurală a operei de artă, artista transmite cele mai autentice sentimente, care punctează esențe și trăiri ale femeii în diferite ipostaze sau momente importante ale vieții de zi cu zi. Puterea de expresie este determinantă în creația Ligiei Macovei și reprezintă maniera specifică prin care aceasta reușește să asigure angajarea privitorului în universul creației și perpetuarea valorii operei sale în timp.
Expoziția tematică „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei” va putea fi văzută la Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei (Strada 11 iunie 34-36), în perioada 25 februarie – 22 mai 2022.
Curator: Cristina Ioniță

Details

Start:
25 February
End:
3 June
Event Category:

Organizer

Muzeul Municipiului București
View Organizer Website

Venue

Colecția de Artă “Ligia și Pompiliu Macovei”
Str. 11 Iunie nr. 36 - 38
București, București 040172 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.