Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: expoziția TISMANA la New York – dialog între veșmintele create de designerul Dorin Negrău și costumele de patrimoniu ale Muzeului Național al Țăranului Român.

9 iunie - 14 iulie

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă duminică, 9 iunie 2024, de la ora 12.00, la Sala Media, la vernisajul expoziției TISMANA la New York – dialog între veșmintele create de designerul Dorin Negrău și costumele de patrimoniu ale Muzeului Național al Țăranului Român.
Proiectul propus de artistul vizual Dorin Negrău își are resursele în înseși ciclurile vieții. Țesutul înseamnă creație, iar suveica – instrumentul care o desăvârșește -, împrumută din sacralitatea acesteia. Firul, războiul de țesut, fusul și furca nu sunt altceva decât metafore ale sorții. Acestea vorbesc despre urzeala lumii, despre firele destinului, despre țesătoarele sacre, care închid și deschid la nesfârșit ciclurile din viața omului, ale anotimpurilor și ale cosmosului.
Amintirile copilăriei petrecute cu bunica maternă vara, printre firele de cânepă la topit în vale și apoi la melițat, iar iarna printre tălpile războiului de țesut cu socala în brațe, nu au fost înlocuite sau șterse de succesul de la cea mai râvnită săptămână a modei din lume NYFW. Dimpotrivă, această reușită l-a motivat să promoveze în veșmântul contemporan internațional motivele tradiționale românești. Stilul său valorifică elemente din portul tradițional românesc, aducându-le în actualitate prin folosirea noilor tehnologii de afișare textilă a semnelor-simbol, dar și a tehnicilor tradiționale realizate în colaborare cu diverși meșteri locali. Dorin Negrău reușește să potențeze veșmântul contemporan, transformându-l într-un reper cultural identitar, tributar spațiului generator, realizând o serie de veșminte urbane cu motivele populare din zona Tismana, într-o directă colaborare cu meșterul popular Gheorghe Ciuncanu.
Prin expoziția TISMANA la New York – dialog între veșmintele create de designerul Dorin Negrău și costumele de patrimoniu ale Muzeului Național al Țăranului Român s-a dorit evidențierea elementelor comune ale hainelor urbane create de Dorin Negrău și ale costumelor tradiționale din patrimoniul MNȚR reușindu-se realizarea unei incursiuni cromatice și evolutive a semnelor tradiționale de pe costumul schileresc din zona Tismana și prezența lor în zona Banatului.
Dorin Negrău este un creator din eșalonul întâi al designului românesc, având participări la târguri prestigioase de profil organizate la New York, Paris, Moscova, Düsseldorf și Arabia Saudită. Pe lângă contribuția sa incontestabilă în lumea modei, designerul Dorin Negrău s-a remarcat în domeniul beauty, lansând un parfum și linia de dermatocosmetice CLONA. După lansarea colecției „Visions”, pe un șantier în construcție de pe Lipscani, Dorin Negrău și-a lansat colecția „LOST” la Biblioteca Națională, având ca sursă de inspirație costumul popular din zona Crișului Negru, județul Bihor, realizat acum 60 de ani de către bunica sa, piesă care pentru designer a reprezentat întotdeauna etalonul feminității, fiind și sursa de inspirație care i-a deschis calea spre lansările colecțiilor sale în cadrul New York Fashion Week și promovarea motivelor tradiționale românești pe plan internațional. În 2023, Dorin Negrău a început un valoros proiect expozițional muzeal reunind piese din creația designerului în dialog cu costume din colecțiile de patrimoniu ale muzeului partener.
Expoziția va putea fi vizitată în Sala Media, până în data de 14 iulie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
Curatorul expoziției: dr Horațiu-Silviu Ilea, muzeograf
Proiect sub îndrumarea dr Virgil Ștefan Nițulescu
Artist invitat: Justinian Scărlătescu
Organizatori: Muzeul Național al Țăranului Român, Centrul Tradițional de Conectare la Viață Simplă

Details

Start:
9 iunie
End:
14 iulie
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/1398766390821786/1398766477488444/?active_tab=about

Organizer

Muzeul Național al Țăranului Român – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map