Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

București: expoziția „Vasluiul lui Dimitrie Cantemir în colecțiile Muzeului Satului”

12 mai - 12 iunie

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită vineri, 12 mai, de la ora 12.00, la vernisajul expoziției Vasluiul lui Dimitrie Cantemir în colecțiile Muzeului Satului.

Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la moartea lui Dimitrie Cantemir și 350 de ani de la nașterea sa. „Un erudit de faimă europeană, voievod moldovean, academician berlinez, prinț moscovit, un Lorenzo de Medici al nostru”, îl descria George Călinescu în Istoria Literaturii Române pe cel care a reușit prin operele istorice, filosofice, literare, muzicale ș.a., să contribuie la cultura universală, ele intrând în patrimoniul științifico-cultural și spiritual universal. Cărturarul Dimitrie Cantemir, prințul filozof, este cel care a realizat prima enciclopedie românească, Descpriptio Moldaviae, scrisă în limba latină, prima lucrare completă și detaliată despre geografia, organizarea politică și administrativă, despre religie, despre graiul, slovele, etnografia și folclorul Moldovei. Tot el este cel care, prin lucrările lui muzicale arată importanța folclorului muzical și a tradițiilor populare pentru autenticitatea culturii românești, precum și forța spirituală a neamului nostru.

Expoziția își propune să puncteze câteva dintre momentele vieții lui Dimitrie Cantemir, din Vasluiului natal, în Iașiul unde îşi găseşte odihna veşnică. Vor fi prezentate și o serie de documente inedite din fondul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe ce țin de prima misiune internațională a Academiei Române, misiunea cantemiriană la Moscova, cât și de momentul repatrierii rămășițelor pământești ale lui Dimitrie Cantemir. De asemenea, în cadrul „Anului cultural Dimitrie Cantemir”, instituit prin lege de Parlamentul României, Romfilatelia vine alături de noi în acest demers și aduce drept omagiu savantului, omului politic, eruditului de faimă europeană, Dimitrie Cantemir, o emisiune de mărci poștale aniversară.

La vernisajul expoziției, ce va avea loc în Sala de Sticlă a Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti, vor fi prezenți istorici, diplomați, cercetători, iar interpreta de muzici tradiționale și realizatorul de emisiuni radio Lorena Oltean va prezenta cântece culese din Vaslui.

Detalii

Începe:
12 mai
Se termină:
12 iunie
Eveniment Category:

Organizator

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – București
Şos. Kiseleff nr. 28 - 30
București, București 011347 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare