Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

București: Filmul și Literatura – Pădurea spânzuraților

23 august @ 19:00 - 22:00 EEST

Primăria Capitalei prin Muzeul Național al Literaturii Române și în parteneriat cu ADOC (Asociatia pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale) și CNC (Centrul National al Cinematografiei) vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Filmul și Literatura.

După succesul primei ediții din toamna anului 2017, la care au participat importanți regizori români precum Cristi Puiu, Radu Jude, Marian Crișan și Andrei Cohn, în acest an vă invităm la o serie de cinci serate de proiecții de filme artistice și documentare cu caracter istoric.

„Pădurea spânzuraților” este o ecranizare din 1964 a romanului omonim al scriitorului român Liviu Rebreanu. Regizat de Liviu Ciulei, a fost primul film românesc care a obținut o largă recunoaștere internațională. În anul 1966 a câștigat categoria „Première Oeuvre” a festivalului de film de la Cannes. Producția a fost realizată în anul 1964 de Studioul Cinematografic „București”, studiou care funcționa deja în noul Centru de Producție Cinematografic construit la Buftea. Liviu Ciulei l-a ales pe tânărul actor Victor Rebengiuc în rolul principal, al locotenentului Apostol Bologa, rol care l-a consacrat pe acesta în lumea cinematografului. În film mai joacă, de asemenea, însuși regizorul (în rolul lui Klapka) și actrița Ana Széles (în rolul Ilonei). Producția este una alb-negru.

La dezbaterea de dinaintea proiecției filmului, moderată de Ileana Bârsan, participă prof. univ. dr. Silviu Angelescu și prof. univ. dr. Constantin Hlihor.

ADOC (Asociatia pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale) este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2014, axată pe creșterea vizibilității asupra obiectivelor culturale și turistice din România, crearea de proiecte software (portaluri, aplicații) în vederea eficientizării metodelor de localizare a punctelor de interes turistic și cultural din diferite regiuni ale țării.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Eveniment realizat cu sprijinul Domeniile Samburesti, AQUA Carpatica.

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgențiadeCarte.ro, publicația on-line Iqool.

Leave A Comment