Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: Fossil Art la Muzeul Naţional de Geologie

17 October, 2008 - 7 January, 2009

Muzeul Naţional de Geologie găzduieşte în perioada 17 octombrie 2008 – 7 ianuarie 2009 expoziţia itinerantă „Fossil Art”.
Expoziţia, realizată de profesorul Dolf Seilacher, paleobiolog la Facultatea de Geologie a Universităţii din Tübingen – Germania, sparge tiparele estetice şi conceptuale în ceea ce priveşte  expunerea unor obiecte de patrimoniu ştiinţific, de multe ori fără un mare impact public.
Cu câteva excepţii, majoritatea exponatelor reprezintă activităţi şi comportamente ale organismelor, „scene” din viaţa acestora – adăposturi, urme, piste de mişcare – şi mai puţin morfologia lor. În felul acesta, mişcările realizate de organismele vii pot fi la fel de frumoase şi interesante ca şi formele acestora.
Obiectele expuse sunt mulaje realizate după suprafeţele de strat. Tehnologia realizării acestor mulaje este inedită din două motive. În primul rând, suprafeţele originale de piatră ce conţin urme fosile sunt foarte mari ceea ce ar fi presupus fie distrugerea parţială prin colectarea fracţionată, fie numai realizarea unor situri la faţa locului. În al doilea rând, tehnica realizării de mulaje direct pe teren şi apoi copierea lor, a permis o multiplicare a acestora şi evident, o mai uşoară popularizare a „patrimoniul” înscris în piatră de „autorii naturali”.
Specimenele fosile din această expoziţie acoperă o durată de timp geologic de peste 1 miliard de ani şi prezintă între altele, ca mărturii împietrite – “explozia” biologică din Cambrian, cel mai important eveniment din istoria vieţii pe Pământ, care s-a petrecut acum mai bine de 543 milioane de ani.
Un colectiv de oameni de ştiinţă de la Universităţile Tubingen – Germania şi Yale – SUA, finanţat prin Premiul Crafoord în 1992, a cercetat numeroase suprafeţe de roci din locaţii aflate pe cinci continente şi a reuşit să creeze mulaje de o perfectă fidelitate, în urma unei munci laborioase.
Expoziţia “Fossil Art” este unică în lume şi reprezintă „o punte” între ştiinţă şi artă, ceea ce place, atrage şi informează în acelaşi timp, satisfăcând mai toate pretenţiile şi gusturile publicului.
“Arta” fosilelor a fost adusă în atenţia publicului încă din secolul al XVI-lea, prin tratate superb ilustrate, cum ar fi fosilele lui Mercati conservate la Muzeul Vaticanului, ilustraţiile pentru “Physica sacra” a lui Scheuchzer din 1721 sau ilustraţiile pentru “Art forms of Nature” a lui Haeckel de la începutul secolului al XX-lea.

Details

Start:
17 October, 2008
End:
7 January, 2009
Event Category:
Event Tags:
, , ,

Organizer

Muzeul Național Geologic – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Geologic – București
Şos. Kiseleff nr. 2
București, București 011345 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.