Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Ghidaj în expoziția Partea nevăzută a colecției Lucia Dem. Bălăcescu Muzeul Colecțiilor de Artă

15 ianuarie, 2023

De Ziua Culturii Naționale vă invităm să descoperiți expoziția Partea nevăzută a colecției Lucia Dem. Bălăcescu, alături de Ilinca Damian, co-curator al expoziției și autor al Repertoriului colecției.
Lucia Dem(etriade)-Bălăcescu (1895-1979), reprezentantă de prim rang a picturii moderne românești, a studiat la București și la Paris, fiind activă în cercurile artistice ale vremii, unde își construiește atent imaginea unei persoane excentrice și joviale. Lucia este recunoscută și pentru critica de artă, recenziile de expoziții sau articolele din ziarele mondene, unde admiră sau critică diferite aspecte din viața culturală a orașului.
Stilul său artistic ușor de recunoscut, dar greu de categorisit, a fost titrat ca „stilul LDB”, îmbinând cu succes elemente de estetică fovistă cu o abordare aparent naivă, înclinată spre imaginar, grotesc sau oniric. Compozițiile sale sunt inspirate din viața urbană, socială și din amintiri personale sau povestite, pe care le transpune într-un cadru al faptului divers. Totuși, la o analiză atentă, privitorul poate observa detalii de critică socială, de reintepretare a realității sau chiar de univers ideatic.
Expoziția prezintă peste o sută de lucrări realizate în timpul studiilor, schițe pentru compoziții, opere mai puțin cunoscute sau lucrări inedite, care nu au fost niciodată incluse în circuitul expozițional. Imaginea artistei este completată de prezentarea lucrărilor de artă într-un discurs expozițional întregit de fotografii și documente, care conferă evenimentului caracterul unei expoziții monografice.
Vă așteptăm!
***
Expoziția Partea nevăzută a Colecției Lucia Dem. Bălăcescu, curatoriată de Liliana Chiriac și Ilinca Damian, este deschisă în perioada 26 octombrie 2022 – 26 martie 2023 la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei, nr. 111.
Bilet de acces: 20 de lei (se aplică reduceri pentru anumite categorii de public)

Detalii

Dată:
15 ianuarie, 2023
Categorii Eveniment:
,
Site web:
https://www.facebook.com/events/863522424862341/?ref=newsfeed

Organizator

Muzeul Național de Artă al României – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Colecțiilor de Artă – Muzeul Național de Artă al României – București
Calea Victoriei nr. 111
București, București 010071 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare