Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Hrisovul lui Alexandru Constantin Moruzi de la 1796 – exponatul lunii

1 august @ 08:00 - 31 august @ 17:00 EEST

Hrisovul lui Alexandru Constantin Moruzi de la 1796

Din bogatul și diversul patrimoniu arhivistic deținut de către Muzeul Municipiului București, prin Colecția sa de Documente, se remarcă și Hrisovul emis la 1 iulie 1796 de către domnitorul Țării Românești, Alexandru Constantin Moruzi, privind înființarea Spitalului de ciumați de la Dudești.

Acesta are drept suport de scriere pergamentul și este redactat biling, respectiv este scris în limba română cu caractere chirilice, cu cerneală cenușie, și în limba greacă, cu cerneală neagră, textul fiind separat printr-o coloană de frunze de stejar, dispusă vertical, din care răsar subtitlurile – rezumate ale actului, scrise cu chinovar. Format din trei bucăți de pergament, lipite între ele, deosebitul act se desfășoară pe o lungime de 2,55 m. și o lățime de 0,54 m.

În frontispiciu se remarcă stema unită a Țării Românești – acvila cruciată conturnată spre dreapta – și a Moldovei – capul de bour, încadrate de cei doi aștri cerești, Soarele și Luna, totul fiind cuprins într-un medalion în stil baroc, ornamentat cu soluție de aur. Deasupra medalionului este înfățișată coroana deschisă, ca simbol al puterii domnești. De o parte și de alta sunt redați, câte doi, cei patru Sfinți ocrotitori ai așezământului spitalicesc de la Dudești – Sf. Ierarh Alexandru (30 aug.), Sf. Ierarh Visarion (15 sept.), Sf. Sfințit Mucenic Haralambie (10 febr.) și Sf. Dimitrie Basarabov (27 oct.). Frontispiciul este o reflectare directă a textului, simbolizând în mentalitatea epocii alungarea forței malefice a ciumei. Ca atare, forța divină, prin puterea sa supraomenească, împreună cu puterea laică, se uneau prin fondarea acestui nou stabiliment spitalicesc.

Finalul hrisovului ne înfățișează un tablou votiv de o cu totul altă manieră, care depășește cadrul artei miniaturale și vădește influențele occidentale în miniatura românească. În registrul superior ne este înfățișată, într-un cartuș susținut de doi mari vulturi, semnătura autografă a domnului. De panglica susținută în cioc de aceștia este prins un medalion auriu, în stil baroc, având în centru ochiul Divinității, al lui Dumnezeu-Tatăl, care veghează și se află deasupra tuturor lucrurilor. În registrul inferior, în partea dreaptă, este înfățișat domnitorul-ctitor, Alexandru Constantin Moruzi, în profil, așezat în genunchi pe o pernă purpurie, care are privirea și mâna stângă îndreptate spre îngerul morții, aflat deasupra sa. Deși domnitorul era pe atunci în etate de 30 de ani, are părul și barba redate cărunt, iar întreaga sa înfățișare emană înțelepciune și demnitate, simbolizând înțeleptul care este nepunticios în fața morții. În planul îndepărtat se zărește cetatea Bucureștilor, fiind una dintre puținele imagini ale orașului de pe malurile Dâmboviței din cursul veaculului al XVIII-lea. Apoi este schițat firav un copac care simbolizează viața, biruința asupra morții. Ochiul lui Dumnezeu-Tatăl, care veghează asupra orașului, insuflă speranța că Bucureștiului nu îi va fi refuzată grația divină.

Grina Mihaela Rafailă

Detalii

Începere:
1 august @ 08:00
Se termină:
31 august @ 17:00
Eveniment Categories:
,

Loc de desfășurare

Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2
București,BucureștiRomania
+ Harta Google
Sit web:
muzeulbucurestiului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *