Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: Icoane bănăţene 15 decembrie 2010 – 7 ianuarie 2011, Muzeul Tăranului Român

15 December, 2010 - 7 January, 2011

Icoane banatene
15 decembrie 2010 – 7 ianuarie 2011
Muzeul Taranului Roman, Sala Irina Nicolau

Muzeul Taranului Roman va asteapta miercuri, 15 decembrie 2010, la ora 15:00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei Icoane banatene.
Icoanele prezentate in expozitie au fost descoperite de catre scriitorul Toma George Maiorescu in a doua jumatate a anilor ’60 in urma unor cercetari sistematice in doua sate, Stinotari si Carbunari, situate pe Muntele Gheorghe (Muntii Banatului). Locuitorii celor doua sate, cunoscuti sub numele de bufeni, erau olteni veniti in sudul Banatului a caror ocupatie era carbunaritul. Este foarte probabil ca a existat in zona un centru de pictura a icoanelor pe sticla, in apropierea Muntelui Gheorghe.
Multe dintre acestea cuprind scene din Vechiul Testament, care nu au mai fost abordate de mesterii tarani de pana atunci, remarcandu-se printr-o „libertate absolut fantastica de desen si culoare” (culori tari rosu, albastru si verde), dar si printr-o certa influenta catolica.
Majoritatea icoanelor din aceasta colectie – cea mai veche este datata 1838 – sunt pictate pe sticla, colectionarul fiind atras de ele datorita „libertatii de expresie formidabila a iconarilor”.
Dupa vernisajul expozitiei, ne va colinda Grigore Lese.
Expozitia poate fi vizitata pana pe 7 ianuarie 2011, de marti pana duminica, intre orele 9:00 si 17:00, la Sala Irina Nicolau.
Intrarea este libera.

 

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Port.ro, Hot News, webpr.ro, www.calendarevenimete.ro, LiterNet,Observator cultural, Cultura, Lacasuri Ortodoxe, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue, www.comunicatedepresa.ro

Prezentarea Muzeului Național al Țăranului Român în Ghidul muzeelor de la CIMEC

Details

Start:
15 December, 2010
End:
7 January, 2011
Event Category:
Event Tags:
, , ,

Organizer

Muzeul Național al Țăranului Român – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.