Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: Icoane bizantine şi post-bizantine din Grecia la Muzeul de Arta

6 October, 2008 - 15 January, 2009

De la Întruparea Cuvântului la Îndumnezeirea Omului Icoane bizantine şi post-bizantine din Grecia
Conferinţă de presă: luni, 6 octombrie 2008, orele 11.00
Vernisaj: luni, 6 octombrie 2008, orele 18.00
Durata: 8 octombrie 2008 – 15 ianuarie 2009
Locul: Corp Ştirbei
Telefon 021/314.81.19; Fax: 021/312.43.27
Site www.mnar.arts.ro
Program de vizitare: miercuri – duminică (10.00 – 18.00)
Gratuit: prima miercuri din lună

Muzeul Naţional de Artă al României are plăcerea să vă invite luni, 6 octombrie 2008, orele 11.00 la conferinţa de presă organizată cu prilejul deschiderii expoziţiei De la Întruparea Cuvântului la Îndumnezeirea Omului. Icoane bizantine şi post-bizantine din Grecia. La eveniment vor participa doamna Roxana Theodorescu, Director General al Muzeului Naţional de Artă al României, domnul Nikos Zias, profesor de istoria artei la Universitatea din Atena şi curator al expoziţiei, domnul George Babionitis, profesor de lingvistică la Universitatea din Atena şi Preşedintele Fundaţiei Culturale Greceşti, precum şi domnul Mihai Bogza, Preşedintelele Consiliului de Administraţie al Bancpost.

Fecioara si Pruncul cu ingeri, sfinti si scene din viata lui Iisus, cca.1500, atribuit lui Andreas Ritzos
Fecioara si Pruncul cu ingeri, sfinti si scene din viata lui Iisus, cca.1500, atribuit lui Andreas Ritzos

Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 6 octombrie, orele 18.00, în prezenţa doamnei Roxana Theodorescu, Director General al Muzeului Naţional de Artă al României, a domnului Michalis Liapis, Ministrul Culturii din Grecia, a domnului Adrian Iorgulescu, Ministrul Culturii din România, a E. S. domnul Georgios Poukamisas, Ambasadorul Greciei în România şi a domnului George Babionitis, Preşedintele Fundaţiei Culturale Greceşti, precum şi a numeroase personalităţi din mediul diplomatic, cultural şi de afaceri din România.

Logodna mistica a Sf. Ecaterina, sec XVI, Muzeul Bizantin si Crestin din Atena
Logodna mistica a Sf. Ecaterina, sec XVI, Muzeul Bizantin si Crestin din Atena

Expoziţia De la Întruparea Cuvântului la Îndumnezeirea Omului. Icoane bizantine şi post-bizantine din Grecia cuprinde 64 de icoane bizantine şi postbizantine care datează din secole XIII-XVIII şi are o scenografie specială.

Organizată în colaborare cu Fundaţia Culturală Greacă, expoziţia va oferi iubitorilor de artă din România posibilitatea de a admira exponate preţioase care provin din mai multe muzee de prestigiu din Grecia: Muzeul Bizantin şi Creştin din Atena, Muzeul Culturii Bizantine din Tesalonic, Muzeul Bizantin din Veria, Muzeul Bizantin din Kastoria, Muzeul Benaki din Atena, precum şi dintr-o colecţie particulară.

O serie aparte o constituie cele 14 icoane, cu scene vetero-testamentare de Theodore Poulakis, din colecţia Dimitris Kontominas. Acestea aparţin şcolii cretane, care combină tehnica bizantină cu influenţe stilistice occidentale.

Expoziţia doreşte să promoveze spiritualitatea credinţei ortodoxe aşa cum este ea exprimată în arta din momentul de apogeu al Imperiului Bizantin şi modul cum a fost păstrată tradiţia în timpul dificilei perioade de ocupaţie otomană. Icoanele prezentate revelează unitatea expresiei spirituale a artei bizantine, mai evidentă până la sfârşitul secolului al XV-lea.

În cadrul expoziţiei va avea loc, pe 10 şi pe 11 noiembrie 2008, un performance intitulat Amintirile Născătoarei de Dumnezeu în regia lui George Remoundos. Spectacolul interpretat de actriţa Katerina Chelmi, solistul George Remoundos şi un cor bizantin este inspirat din pasaje evanghelice în care sunt evocate amintirile Fecioarei Maria despre viaţa şi patimile lui Iisus.

Fundaţia Culturală Greacă îşi începe activitatea educaţională şi culturală în România prin această expoziţie de icoane bizantine şi postbizantine prezentată la Muzeul Naţional de Artă al României. Pe data de 6 octombrie va avea loc şi inaugurarea centrului Fundaţiei Culturare Greceşti din Bucureşti. Expoziţia este realizată cu sprijinul Eurobank EFG Group.

Profetia lui Balaam, Nikolaos Kalergis, 1722, Muzeul Bizantin si Crestin din Atena
Profetia lui Balaam, Nikolaos Kalergis, 1722, Muzeul Bizantin si Crestin din Atena

Details

Start:
6 October, 2008
End:
15 January, 2009
Event Category:
Event Tags:
, , , , ,

Organizer

Muzeul Național de Artă al României – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Artă al României – București
Calea Victoriei 49-53, București 010063
București, București 010063 Romania
+ Google Map
View Venue Website