Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Idei în Agora: „Cultură și spirit public în România de azi” | Ion Bogdan Lefter în dialog cu Sorin Antohi | marți, 9 mai 2023

9 mai

Idei în Agora: „Cultură și spirit public în România de azi” | Ion Bogdan Lefter în dialog cu Sorin Antohi
Muzeul Municipiului București vă invită la Idei în Agora, marți, 9 mai 2023, ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151).
Intrarea este liberă.
Seria Idei în Agora (cu evenimentele conexe) a ajuns la invitatul cu numărul 100. Nimeni altul decît vechiul meu prieten Ion Bogdan Lefter, congener exponențial, omniprezent în viața cultural-civică și academică de peste patru decenii. El ar fi trebuit să vină în acest cadru de la început, deopotrivă ca invidid și ca „instituție”. Cu atît mai mult cu cît el, avînd vocația construcției, a contribuit la educarea și afirmarea altor indivizi, precum și la apariția ori consolidarea altor instituții (cu și fără ghilimele).
Dintre numeroasele roluri pe care le joacă simultan Ion Bogdan Lefter, am ales ca punct de plecare pentru această întalnire vastul său proiect dialogic de o viață, din care fac parte și dialogurile sale publice, plasate din 1994 sub genericul „Cafeneaua critică”. Sute de întîlniri cu oameni din toate domeniile vieții sociale (scriitori, artiști, intelectuali, profesori, publiciști, politicieni etc.), care au fost adesea filmate și arhivate, constituind astfel, dincolo de importanta lor contribuție în timp real și de consecințele lor, o prețioasă arhivă a spiritului public de după 1989.
Prezentarea din acest pliant a lui Ion Bogdan Lefter e sumară, deoarece există în spațiul virtual o schiță de autoportret la care pot trimite. E vorba de o autoprezentare recentă, care include informații detaliate (majoritatea, indispensabile pentru o istorie intelectuală a României contemporane), de la formare și tribulațiile începuturilor la cariera universitară, prezența publică și lista publicațiilor, la Ion Bogdan Lefter (unatc.ro).
Sorin Antohi
Mai multe detalii, aici:

Organizator

Muzeul Municipiului București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Casa „Filipescu-Cesianu” – Muzeul Municipiului București
Calea Victoriei nr. 151
București, București 010072 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare