Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Idei în Agora: „Democrația liberală în criză. Aurelian Crăiuțu în dialog cu Sorin Antohi”, 20 iunie 2022

20 June

Idei în Agora: „Democrația liberală în criză. Aurelian Crăiuțu în dialog cu Sorin Antohi”
Programul Idei în Agora, organizat de Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, se reia pe 20 iunie 2022 cu dialogul „Democrația liberală în criză. Aurelian Crăiuțu în dialog cu Sorin Antohi”.
Dialogul va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), luni 20 iunie 2022, de la ora 18.00. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.
Idei în Agora a început pe 21 iunie 2017, cu un dialog între Gregory Claeys și Sorin Antohi (Marx and Marxism: Utopia, Dystopia, History). Până la 25 martie 2020, cînd pandemia ne-a schimbat viețile, au avut loc 60 de evenimente Idei în Agora și 3 reuniuni conexe (descrise mai jos). Cei 93 de invitați (unii au revenit cel puțin o dată) au provenit din România (majoritatea), Armenia, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Franța, Germania, Israel, Marea Britanie, Republica Moldova, Spania, Statele Unite, Turcia, Ungaria.
Sorin Antohi: „La peste treizeci de ani după căderea Zidului Berlinului, democrația liberală se află într-un moment de criză. Cărți precum De ce a eșuat liberalismul? (de Patrick Deneen) sau Cum mor democrațiile? (de Steven Levitsky și Daniel Ziblatt) au devenit în ultimii ani best-sellers. La stânga, democrația liberală este criticată pentru excesele neoliberalismului economic și pentru iluzia că piața liberă ar putea reprezenta soluția tuturor problemelor. La dreapta, democrația liberală este văzută ca promotor al unei viziuni simpliste despre societate și natura umană, cu un accent exagerat pe individualism, autonomie personală și drepturi individuale. Toate aceste critici conțin câte un grăunte de adevăr, dar oferă o imagine deformată asupra valorilor democrației liberale. Despre acestea din urmă ne propunem să vorbim în dialogul nostru, care va porni de la anxietățile epocii prezente pentru a pune în lumină istoria valorilor liberale și potențialul lor de viitor”.
Aurelian Crăiuțu (n. 1966) este Profesor de Științe Politice la Indiana University, Bloomington. Membru în Academia Europaea. Studii de Economie (ASE, București) și Filozofie Politică (Rennes), Bursă Fulbright și doctorat în Filozofie Politică la Princeton. A predat, cercetat și conferențiat în centre academice din întreaga lume. Specializat în istoria ideilor, în teorie politică și economică, în gîndirea politică și socială franceză, în ideologii politice, teoriile tranziției la democrație și consolidarea democratică în Europa de Est.
📌Mai multe detalii despre această întâlnire și surse video anterioare vă rugăm să găsiți aici:

Details

Date:
20 June
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/CasaFilipescuCesianu/posts/2225458024297968

Organizer

Muzeul Municipiului București
View Organizer Website

Venue

Casa „Filipescu-Cesianu” – Muzeul Municipiului București
Calea Victoriei nr. 151
București, București 010072 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.