Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Începând cu data de 23 iulie 2021, ora 20.00, sunteți invitați în fiecare vineri la Serile „Memoria Exilului Românesc” în Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.

23 iulie, 2021 - 27 august, 2021

Începând cu data de 23 iulie 2021, ora 20.00, sunteți invitați în fiecare vineri la Serile „Memoria Exilului Românesc” în Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Cele dintâi filme documentare care pot fi urmărite sunt „Ca un copac în furtună: Sergiu Celibidache” și „Pictorul scenograf Ion Sigismund Ipser”. Proiectul se va încheia vineri, 27 august 2021.
Se împlinesc 30 de ani de când Marilena Rotaru, jurnalist de televiziune, realizator de programe culturale, cineast, scriitor, realizează serialul de documentare consacrate valorilor din diaspora numit „Memoria exilului românesc”, care a ajuns la 150 de episoade, printre intervievați numărându-se Emil Cioran, Vintilă Horia, Sergiu Celibidache, Camilian Demetrescu, Monica Lovinescu, Paul Goma, Virgil Ierunca. Marilena Rotaru a realizat la 25 noiembrie 1991, la Versoix, primul interviu cu Majestatea Sa, Regele Mihai, difuzat de televiziunea SOTI, pentru că fusese concediată din TVR. A fost distinsă cu patru premii APTR (Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România) pentru documentarele „Întoarcerea lui Vintilă Horia”, „Ca un copac în furtună: Sergiu Celibidache”, „Mihai I, Regele românilor”, și premiul Jubiliara 25, cu Premiul de excelență al Asociației autorilor și realizatorilor de film pentru întreaga activitate (2017), cu Premiul de excelență al Uniunii Cineaștilor din România, pentru deosebita contribuție adusă recuperării memoriei naționale prin filmul de televiziune (2018). În 2003 i s-a acordat Premiul de Excelenţă al Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru întreaga activitate.
„Ideea exilului m-a preocupat de foarte multă vreme, chiar din ultimii ani ai liceului. Pentru mine acest proiect «Memoria exilului românesc» a fost nu numai un proiect la care am visat, ci o cale de cunoaștere inițiatică. Fiecare biografie, fiecare personalitate pe care am cunoscut-o, a avut propria ei poveste, propriul sacrificiu, propria jertfă. Oamenii aceștia au luat România cu ei. Exilul creatorilor de origine română, durerea, jertfa, sacrificiul exilului, i-a făcut să găsească o altă ordine a spiritului creator și să creeze frumuseți din această durere. Așa am pornit, descifrând această taină a exilului, pentru că până la urmă este o taină”, spune Marilena Rotaru.
Programul Serilor „Memoria Exilului Românesc” – 23 iulie – 27 august 2021
23 iulie – Ora 20.00 – „Ca un copac în furtună: Sergiu Celibidache” și „Pictorul scenograf Ion Sigismund Ipser”
30 iulie – Ora 20.00 – „Forța simbolului între speranță și nihilism – Camilian Demetrescu” și „Soprana Nelly Miricioiu”
6 august – Ora 20.00 – „Vladimir Cosma” și „Între Orient și Occident – Neagu Djuvara”
13 august – Ora 20.00 – „Întoarcerea lui Vintilă Horia”
20 august – Ora 20.00 – „Mihai I, Regele românilor”
27 august – Ora 20.00 – „Mi se oprise timpul – Pan Vizirescu” și „Captiv în lumea liberă – Theodor Cazaban”
*Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică

Detalii

Începe:
23 iulie, 2021
Se termină:
27 august, 2021
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Hartă Google