
- This event has passed.
Bucureşti: Joi, 14 octombrie, ora 18:00, va avea loc vernisajul expoziţiei „Priveşte Horezu – Dansul Ursului”
14 octombrie, 2010

Priveste Horezu – Dansul ursului
Expozitie Dumitru Gorzo, Ecaterina Vrana, Dragos Lumpan, Stefan Rusu
Din 14 octombrie 2010
Joi, 14 octombrie, ora 18:00, va avea loc vernisajul expozitiei „Priveste Horezu – Dansul Ursului” in spatiul „Anexa” al Muzeului National de Arta Contemporana din Calea Mosilor 62-64 (reper Piata Sfântul Gheorghe, lânga Libraria Univers).
4 artisti contemporani consacrati – Dumitru Gorzo, Ecaterina Vrana, Dragos Lumpan, si Stefan Rusu- alaturi de copii de la scolile din Horezu, Vaideeni si Costesti ofera o viziune personala asupra acestui proiect cultural, pornind de la o fresca reprezentându-i pe tiganii ursari, fresca realizata pe unul dintre peretii exteriori ai bisericii Covresti din Horezu Vâlcea, in secolul al XIX-lea.
Considerat astazi un obicei crud si de altfel interzis, jocul cu ursul simboliza cândva “mania pedepsita” si era folosit pentru alungarea tuturor relelor: «boli, farmece si draci”, ursul fiind, un animal sfint, binefacator, intrat in traditii de medicina magica. Expozitia este o demonstratie practica a unui demers de integrare a trecutului cu prezentul si cu proiectele de viitor ale unei comunitati.
Expozitia face parte dintr-un proiect mai amplu – Microregiunea Horezu-revitalizare prin valorificarea patrimoniului istoric initiat de Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala si partenerii sau (Asociatia Atlante- Franta, Fundatia Arhitext, Institutul de Memorie Culturala-CIMEC, Asociatia TinEcoArt din Horezu, Primaria Orasului Horezu, Asociatia Depresiunea Horezu), si implementat cu sprijinul financiar oferit prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).
Prin acest proiect care si-a propus stimularea cunoasterii si pastrarea vie a patrimoniului care poate contribui la dezvoltarea locala a zonei, membrii comunitatii, in special tânara generatie, prin interactiunea cu echipa de proiect si activitati educativ artistice, au descoperit valori si resurse locale pe lânga care treceau nepasatori, si au invatat sa le aprecieze sa le protejeze.
Pentru detalii contactati Secretariatul MNAC: 0213139115 sau FPDL Nicoleta Rata nicole@fpdl.ro, tel 0724150950.
Prezentarea Muzeului Național de Artă Contemporană în Ghidul muzeelor de la CIMEC