Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Joi, 9 iunie, de la ora 18:00, vă invităm la MARe/Muzeul de Artă Recentă, Bulevardul Primăverii 15, București, la Sac plin, a doua dezbatere din seria Culturi agricole la MARe.

9 iunie, 2022

Joi, 9 iunie, de la ora 18:00, vă invităm la MARe/Muzeul de Artă Recentă, Bulevardul Primăverii 15, București, la Sac plin, a doua dezbatere din seria Culturi agricole la MARe.
Dezbaterea de 50 de minute va fi moderată de Erwin Kessler, va avea ca participanți pe istoricii (în ordine alfabetică): Bogdan Iancu, Andrei Florin Sora, Antonio Tudorache și Cristian Vasile și va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul.
În comunism, agricultura a fost unul dintre cele mai importante subiecte. Naționalizarea, cincinalul, producția la hectar, apariția CAP-urilor și a IAS-urilor, exporturile, raționalizarea și economia planificată, toate acestea și multe altele au privit agricultura, agricultorii și, implicit, populația. De asemenea, strămutarea populației rurale în blocurile noi ale orașelor, industrializarea intensă care necesita proletariat (în primă fază ”recrutat”, ”confiscat” și ”convertit” din rândul țărănimii) sunt tot atâtea aspecte care ne arată că fie și de privim în altă direcție descoperim o trimitere implicită – dacă nu explicită – la agricultură și la relevanța ei în economia și-n discursul politic din comunism.
Cu aproape trei decenii în urmă, agricultura reprezenta circa 20% din PIB-ul țării. Așa ieșise din epoca ceaușistă. Actualmente ea reprezintă doar 4%. Dar nu în mod necesar pentru că agricultura s-ar fi prăbușit (ba chiar dimpotrivă – ar zice unii), ci pentru că alte domenii – pe atunci fie atrofiate, fie în fază embrionară – au crescut vertiginous ca importanță, contribuind mult mai mult la PIB decât o făceau înainte și decât o face agricultura acum (IT-ul de exemplu!).
În același timp, așa cum se vede și din expoziția Culturi Agricole. Agricultura în arta modernă și contemporană de la etajele -1 și 3 ale MARe, agricultura este cu totul diferit abordată în post-comunism decât era în timpul comunismului. Între 1945 și 1989, agricultura apărea deseori în lucrările epocii ca postere de propagandă mascate sub formă de artă. Nu era un aspect specific perioadei comuniste. Ea fusese subiect (și pretext) preferat de propagandă și în interbelic. Această parazitare ideologică și politică a unei teme prin definiție importantă a dispărut abia în post-comunism.
La dezbaterea de joi, 9 iunie, moderată de Erwin Kessler, cei patru istorici: Bogdan Iancu, Andrei Florin Sora, Antonio Tudorache și Cristian Vasile vor încerca să explice cum și de ce era atât de importantă agricultura în comunism, cum anume a fost folosită, avantajată sau dimpotrivă, care era decalajul între retorica oficială și practica din teren și cum anume se definea realitatea concretă a țăranului idealizat și standardizat în posterele și în tablourile epocii.
Seria de dezbateri Culturi agricole la MARe se desfășoară de-a lungul expoziției Culturi Agricole. Agricultura în arta românească modernă și contemporană, deschisă la MARe pe 5
mai.
Curator: Erwin Kessler
Organizator: MARe/Muzeul de Artă Recentă
Partener: UniCredit Bank
Sponsori: Ameropa Grains, Chimpex, EAC Agriculture
Parteneri media: Propagarta, Zile și Nopți
Vernisajul s-a realizat cu sprijinul:
Artesana
Domeniile Ostrov
Pentru ilustrare s-a folosit: Ștefan Barabas, Colectarea cerealelor, 1958. Colecția Complexului Muzeul Arad. Lucrarea poate fi văzută la etajul 3 în cadrul expoziției Culturi Agricole.

Details

Date:
9 iunie, 2022
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/701571017738785/?ref=newsfeed

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website