Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bucureşti: lansare de carte „Lingvistica şi arheologia slavilor timpurii”

25 septembrie, 2009

invitatie_MNIR

Lansare de carte

Sorin Paliga, Eugen S. Teodor, Lingvistica şi arheologia slavilor timpurii. O altă vedere de la Dunărea de Jos

Comunicat de presă

BUCUREŞTI, 25 septembrie 2009

Muzeul Naţional de Istorie a României are plăcerea de a vă invita la lansarea unei cărţi de mare interes public şi ştiinţific: Lingvistica şi arheologia slavilor timpurii. O altă vedere de la Dunărea de Jos, publicată la editura Cetatea de scaun de la Târgovişte – o colaborare de tradiţie a instituţiei noastre – şi semnată de Sorin Paliga (de la Catedra de Limbi slave a Universităţii Bucureşti) şi Eugen S. Teodor (cercetător al muzeului nostru). Evenimentul va avea loc vineri, 2 octombrie 2009, ora 12.30, la Columna lui Traian, în demisolul expoziţiei Lapidarium a MNIR şi este legat de organizarea simpozionului internaţional „60 de ani de slavistică la Universitatea din Bucureşti” (1-3 octombrie).

Concepută iniţial ca o carte de popularizare, din dorinţa de a face publice, de o manieră compactă şi accesibilă, cele mai importante rezultate ale cercetării în domeniu, lucrarea este realizată de doi specialişti consacraţi, în România, având lungimea şi aparatul critic similare unei lucrări de specialitate. Evident, datorită vastităţii domeniului, autorii nu şi-au propus o tratare exhaustivă, ci una de sinteză, care să puncteze, cu opinii personale, un tărâm al dezbaterii contradictorii prin excelenţă.

Două aspecte sunt de subliniat în mod deosebit. Întâi de toate, aceasta este prima lucrare publicată în România care subsumează eforturile unui lingvist şi ale unui arheolog, încercând un dialog – deloc simplu sau comod – al unor domenii care, până acum, dacă nu au făcut complet abstracţie de rezultatele celuilalt, nu au încercat nici o formă explicită de cooperare. Or, în materia aleasă – apariţia etniei slave – acest lucru nu este de dorit, fiindcă, dacă bazele slavisticii sunt, istoric vorbind, lingvistice, în ultima jumătate de veac arheologia a adus contribuţii semnificative în explicarea fenomenului.

În al doilea rând, noua carte încearcă să revigoreze un domeniu care, după 1989, pare părăsit de programele universitare (în special în facultăţile de istorie), fapt evident în declinul numărului de specialişti ai evului mediu timpuriu. Chiar şi aşa, apariţia editorială nu vine pe un teren complet nepregătit; cu trei ani în urmă apărea, la aceeaşi editură, în traducere română, o carte devenită celebră în toată lumea: Apariţia slavilor, de Florin Curta, profesor la Universitatea din Florida. Sorin Paliga şi Eugen Teodor nu scriu nici o „continuare”, nici o carte polemică, dar se racordează, dinamic, la ipoteza dramatică a lui Curta: slavii s-au născut la Dunărea de Jos…

Parteneri media: Şapte Seri, Radio România Cultural, Monopoly TV, onlinegallery.ro

­­­­­______________________________________________________________________

Persoane de contact:

Secţia Informatică: dr. Eugen S.Teodor, tel. 0745 135 971

Secţia Relaţii Publice: Raluca Mălăncioiu, tel. 021/315.82.07 int.1008/1015, fax 021/311.33.56, e-mail: pr@mnir.ro

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Detalii

Dată:
25 septembrie, 2009
Categorii Eveniment:
,
Etichete Eveniment:
, , ,

Organizator

Muzeul Național de Istorie a României – București
Telefon
+40 21 315 82 07
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare