Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Lecții de desen clasic cu Marian Zidaru MARe/Muzeul de Artă Recentă

14 aprilie, 2022 - 17 aprilie, 2022

Lecții de desen clasic cu Marian Zidaru
Pentru toate categoriile de vârstă, copii și adulți, deopotrivă.
Joi, vineri și duminică (14, 15, 17 aprilie) de la 17:00 la 19:00.
Sâmbătă (16 aprilie) de la 11:00 la 13:00.
Preț: 150 lei/ședință; 500 lei integral
Organizator: MARe/Muzeul de Artă Recentă
Partener: UniCredit Bank
Cuvântul ”lecție” este incomod. ”A da lecții” este o expresie cu profil deseori peiorativ, de exemplu. Iar amintirile din perioada școlii în care lecțiile pentru acasă erau echivalate cu un mod de a confisca timpul de joacă pot fi, pentru mulți dintre noi, destul de active. Pe de altă parte există și expresia ”lecții de viață” unde ”lecția” este înțeleasă ca experiență (fie ea și dură). Etimologic vorbind, lecția (din latinescul lectio, lectionis) este un termen polisemantic însemnând atât a citi, cât și a alege. De unde și cuvântul a selecta.
O lecție de desen cu Marian Zidaru este câte ceva din toate: o lecție de viață, o alegere și, da, o formă de lectură. Căci nu ne referim doar la un profesor a cărui pricepere în tehnica și-n arta desenului este incontestabilă; ne referim la un artist care poate da lecții tocmai pentru că nu (mai) ține morțiș să o facă. Un artist care împărtășește (multă) experiență, mai degrabă decât să prezinte și să inculce elevilor sau studenților săi, tehnici eficiente (dar goale), în arta desenului.
Desigur, Marian Zidaru îi va învăța pe participanții la aceste lecții să deseneze. Dar mai mult decât atât îi va învăța ce înseamnă să desenezi și, mai ales, de ce să desenezi. Nu vorbim neapărat despre un curs. Acesta presupune constanță, continuitate și un număr anume, prestabilit de întâlniri la finalul cărora cursul și-ar fi îndeplinit misiunea. Aici vorbim, mai curând, despre ”un set” de patru întâlniri diferite, legate între ele, dar totodată independente și individuale, fiecare având propria sa intensitate și încărcătură.
Participantul poate opta să vină la o singură întâlnire; ori poate veni la două sau la trei. Poate opta să vină la toate. Poate opta! Adică poate alege. Și, iată că lecția – aici cu sensul de alegere – a început deja.
Marian Zidaru își propune ca în această scurtă serie de întâlniri/lecții să predea participanților un ”kit” de principii, tehnici și valori, dar și o filozofie care-i este specifică. El le va arăta acestora care sunt relațiile dintre număr, sunet, linie, punct, formă și perspectivă, dintre bidimensional și tridimensional, dintre obiect, imagine și instalație, dintre formă și cuvânt, dintre planul orizontal și cel vertical, dintre cel mundan și cel spiritual. Geometria își va recupera, în cadrul acestor lecții, profilul adânc din filozofia antichității grecești și din cosmologia medievală. Cubul, sfera, piramida, cilindrul, conul, contururi familiare și permanent agățate de jocurile (fundamentale) ale copilăriei vor fi prezentate într-o perspectivă anume, în care ”desenatorul” Marian Zidaru va fi permanent susținut de pictorul Marian Zidaru și de sculptorul Marian Zidaru.
Poate că cei care vor participa la aceste lecții nu vor sfârși ca mari desenatori. Poate că mâinile lor nu vor putea trasa dintr-o dată, cu o siguranță de invidiat, o simplă linie pe hârtie. Dar cu siguranță că în cadrul acestor lecții vor descoperi în desen o formă de exprimare, o sintaxă nouă, o morfologie proprie. Un limbaj care fie le era străin, fie ajungea la ei într-o ”traducere” imperfectă, dacă nu chiar defectuoasă. Nu vorbim, așadar, despre un ”curs de specializare”, cât despre un ritual de inițiere (inclusiv pentru participanții care știu deja să deseneze sau care au mai fost și la alte ateliere, cursuri sau lecții de desen).
Marian Zidaru (n. 1956, București) este un artist foarte prezent la MARe. De fapt, nu poți intra în muzeu fără a trece peste Marian Zidaru, lucrarea lui ”Pietre de pavaj”, realizată din bronz, este monumentul (poate singurul!) pe care puteți călca! Este monumentul care nu domină, ci susține privitorul. Iar în muzeu, la etajul 1, ”Scula lui Brâncuși” este sculptura-instalație de care – de nu ești atent – riști să te împiedici.
Desigur, uzanța ne-ar fi cerut să prezentăm aici cariera atât de bogată a artistului; să menționăm, fie și în fugă, numărul mare de expoziții personale sau de grup, premiile câștigate de-a lungul timpului, numărul de colecții (private și publice) care conțin lucrări realizate de el, cariera academică… și tot așa. Nu o vom face. Ar însemna, în esență, să repetăm într-o manieră proprie ceea ce puteți găsi în nenumărate articole, pe paginile multor galerii, muzee sau publicații de specialitate, ori pe pagina lui personală.
Noi credem că aici am zis tot ce-a trebuit spus: că în zilele de 14, 15, 16, 17 aprilie, la MARe, Marian Zidaru dă lecții de desen. Dar numai celor care le primesc.
*Pentru imaginea de copertă s-a folosit lucrarea ”EDUCAȚIA COPIILOR. Schema Modelării Conștiinței la Copiii între 3 – 7 ani”, (Tehnica: cărbune presat pe hârtie, dimensiuni: 61 x 300 cm. Perioada: 1987)
Sursa: pagina artistului, https://marianzidaru.com/portfolio_page/educatia-copiilor/

Details

Start:
14 aprilie, 2022
End:
17 aprilie, 2022
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/279405881061418/279405897728083

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website