- This event has passed.
București: MARe de Mic. Atelier pentru copii. Imaginarul folcloric în opera lui Ion Țuculescu & Horia Bernea MARe/Muzeul de Artă Recentă
6 decembrie, 2020
MARe de Mic. Atelier pentru copii
Duminică, 06 decembrie
Orele 12:00 – 15:00
Copii de 4-7 ani (12:00 – 13:00)
Copii de 8-12 ani (13:30 – 15:00)
40 de lei/participant.
Duminică, 06 decembrie
Orele 12:00 – 15:00
Copii de 4-7 ani (12:00 – 13:00)
Copii de 8-12 ani (13:30 – 15:00)
40 de lei/participant.
***Înscrierile se fac doar pe adresa de email: educational@mare.ro cu mesajul: ”Imaginarul folcloric” unde menționați grupa de vârstă și numărul de copii participanți.
Primul atelier MARe de MIC din luna decembrie este dedicat artei care integrează elemente folclorice și creează un limbaj vizual autentic national.
Probabil că cei mici au sărbătorit alături de familie sau în cadrul școlii ziua de 1 Decembrie, ocazie cu care am vrea să le povestim mai multe despre estetica și identitatea națională. Tematică profund și pregnant abordată în opera celor doi pictori contemporani pe care vrem să îi prezentăm copiilor în această duminică: Ion Țuculescu și Horia Bernea.
În arta lui Ion Țuculescu, motivele românești trebuie să fie vii, nu simple gesturi fosilizate, încremenite într-o conservare încăpățânată sau rigidă. Această vivacitate atrage, menține legătura între vremurile trecute și acum.
Ele sunt vii pentru că trăiesc în prezent, într-un muzeu de artă contemporană, loc în care se întâlnesc și cu noile generații. Iar când copiii vor găsi drumul către elementele geometrizant-folclorice preluate din scoarțele oltenești, dialogul dintre arhaic și nou se împletește prin joacă și prin informare, atunci vedem că aparenta lor separare nu este reală.
Atelierul se bazează pe stimularea tuturor simțurilor celor mici, recreând, prin intermediul materialității și al sunetului, sentimentul identității naționale, dar și locale. Veți descoperi, așadar, o prezentare multimedia ce reunește contemporanul cu elemente tradiționale românești.
Atelierul din 6 decembrie le oferă copiilor o experiență artistică și culturală unică și îi invită la o călătorie senzorială prin tradiția românescă, așa cum s-a exprimat ea în toate zonele țării. Copiii vor interacționa cu ceea ce vor înțelege în timp ca fiind, până la urmă, o parte a propriei identități. Iar modul în care vor face asta este inedit și cu siguranță îi va încânta, pentru că povestea și arta sunt două dintre lucrurile lor preferate.
Iar pentru noi este foarte important să oferim copiilor o experiență intensă, necondiționată de timp și spațiu, din care să reușim să culegem cât mai multe informații legate de obiceiuri, tradiții și arta care se formează în jurul specificului național. Ne vom pune întrebări, vom învăța puțină geografie și ne vom conecta la propriile rădăcini.
Impulsionați de puternicul sentiment creat de muzică și simbolurile patrimoniului cultural, copiii vor putea crea propriile dealuri, case, geometrii și structuri inspirate de estetica țuculeșciană, pe care le vor imagina din ceea ce tocmai au văzut și auzit. Fiecare copil va primi un simbol și o culoare dintre cele prezentate în timpul atelierului și cu ajutorul trainerului educațional va recrea propria compoziție specifică regiunii respective.
Am observat la întâlnirile trecute cu ARTventurierii că lumea simbolurilor i-a captivat foarte mult, drept dovadă au învățat repede cum să le identifice și să le deosebească de alte forme, înțelegându-le intenția pentru a putea să le interpreteze. Așadar, îi invităm pe copii la o nouă aventură în care să descopere o pictură simbolică, totemică, neotradiționalistă și totodată culorile, formele și simbolurile tradiționale românești specifice fiecărei regiuni.
Copiii vor fi ghidați în această experiență imersivă de Ana Lăzărescu.