Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

București: Martha Rosler. Ochiul vorbitor | vernisaj | conferință | tur ghidat | 14 decembrie 2022

14 decembrie, 2022 - 26 februarie, 2023

MARe/Muzeul de Artă Recentă București prezintă:
Martha Rosler. Ochiul vorbitor.
Miercuri, 14.12.2022, de la orele 18.00.
vernisaj | conferință | tur ghidat
Vernisajul expoziției Martha Rosler. Ochiul vorbitor/The Talking Eye va fi însoțit de conferința Corp și Istorie / Body&History susținută de Saskia Draxler și moderată de Erwin Kessler, curatorul expoziției. După conferință și sesiunea Q&A va urma un tur ghidat al expoziției, împreună cu Erwin Kessler și Saskia Draxler.

MARTHA ROSLER face parte din generația de artiști radicali americani care au extins spectrul de cuprindere al artei critice de la un interes punctual (precum feminismul, reprezentat în expoziția de la MARe cu cea mai faimoasă serie a sa de fotomontaje, Body Beautiful, c. 1966-1972) spre cele mai diverse tensiuni, racile și nevralgii ale societății.
Martha Rosler a fost o ferventă activistă împotriva războiului din Vietnam (House Beautiful: Bringing the WarHome, c. 1967-1972).

Dar ea a abordat sarcastic și setul de precepte comportamentale și norme vestimentare impus chelnerițelor americane în anii 70 – reprezentat în expoziția de la MARe prin North American Waitress, Coffee-Shop Variety (Know Your Servant Series, No. 1, 1976).

Preocuparea sa pentru criza de locuințe, lipsa de adăpost și distrugerea mediului urban prin demolări și investiții în ansambluri dedicate doar celor super-favorizați este reprezentată în expoziție de fotomontajul Brunch a la Loft from : The Rewards of Money, 1987.

Latura alienantă a transportului, închisă în sine, universul aproape fictiv al aeroporturilor, cu paralelismul lor distopic față de lumea de afară, la fel ca și lumea forfotitoare a metrourilor se regăsesc ilustrate în expoziția de la MARe prin fotografiile din seria In the Place of the Public, demarată în 1983, și care continuă și la ora actuală.

„Spectacolul acesta ne este adresat nouă. Este despre clișee, veselia filistină și supunerea placidă. Ochiul tăios al Marthei Rosler rupe în numele celorlalți revistele lucioase și reclamele TV. Apar astfel fotomontaje, fotografii și video-uri care dezgolesc eroarea din bunăstare, agonia din frumusețe, războiul din confort. Pionieră a agitprop-ului American, Martha Rosler întruchipa arta activistă radicală deja din anii 70, cînd aceasta nu era nici modă, nici profesie, ci doar idealism. Iar ochii ei continuă să taie, continuă să vorbească, păstrează viu idealul artei angajate.” ERWIN KESSLER

Expoziția Martha Rosler. Ochiul vorbitor/The Talking Eye a fost făcută posibilă de colaborarea cu Terra Foundation for American Art.
Parteneri: VISP. UniCredit Bank

„Curator-Antreprenor. Dezvoltarea abilităților teoretice, tehnice și practice ale curatoriatului în contextul muzeelor de artă contemporană” este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de 980.958,27 lei (199,446.62 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 18 luni.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.
Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.
___
___
The exhibition is part of the project „Curator-Entrepreneur. Developing the Theoretical, Technical and
Practical Skills of Curatorship in the Context of a Contemporary Art
Museum”. The duration of the project is 18 months.
The total budget of the project is 199,446.62 euro.
This project is financed with the support of EEA Grants 2014 – 2021 within the RO-CULTURE Programme.
The EEA Grants represent the contribution of Iceland, Liechtenstein and Norway towards a green, competitive and inclusive Europe.
There are two overall objectives: reduction of economic and social disparities in Europe, and to strengthen bilateral relations between the donor countries and 15 EU countries in Central and Southern Europe and the Baltics.
The three donor countries cooperate closely with the EU through the Agreement on the European Economic Area (EEA). The donors have provided €3.3 billion through consecutive grant schemes between 1994 and 2014. For the period 2014-2021, the EEA Grants amount to €1.55 billion.
Further information available here: www.eeagrants.org and www.eeagrants.ro
RO-CULTURE is implemented in Romania by the Ministry of Culture through the Project Management Unit. The Programme aims at strengthening social and economic development through cultural cooperation, cultural entrepreneurship and cultural heritage management. The total budget amounts to almost 34 million EUR. For more details: www.ro-cultura.ro

Detalii

Începe:
14 decembrie, 2022
Se termină:
26 februarie
Eveniment Category:
Site web:
https://www.facebook.com/events/445754854413544/?ref=newsfeed

Organizator

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Artă Satu Mare
Piaţa Libertăţii nr. 21
Satu Mare, Satu Mare 440014 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare