Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Microscopul petrografic – Exponatul lunii la Muzeul Național de Geologie

8 noiembrie, 2018 - 30 noiembrie, 2018

Microscopul petrografic – Exponatul lunii la Muzeul Național de Geologie

În fața aflorimentului, din „arsenalul” geologului, al doilea instrument ca importanță după ciocan, este lupa și asta din cauză că după ce roca a fost spartă, geologul dorește să afle din ce minerale este ea compusă. Din motive practice, dimensiunea lupei și puterea ei de mărire sunt relativ reduse, pe teren fiind posibile doar observații preliminare asupra mineralelor. Mai exact, un geolog cu experiență ar putea preciza cu un grad rezonabil de certitudine numele mineralelor sau grupurile din care acestea fac parte, dar ar avea dificultăți în a preciza ordinea de cristalizare, relațiile spațiale dintre granulele minerale, prezența și natura unei zonalități chimice, etc. Una dintre cele mai vechi metode de investigare a mineralelor este microscopia optică, care se numără și astăzi printre cele mai populare și utile metode de studiu mineralogic. Evident, piesa centrală a acestei metode este microscopul petrografic.
Microscopul petrografic este un microscop cu ajutorul căruia se fac observații mineralogice în lumină transmisă. Acest lucru înseamnă că lumina trebuie să treacă prin rocă. În acest scop, din eșantionele de rocă se obțin secțiuni cu o grosime de 30 μm (prin comparație, hârtia folosită la imprimantă are o grosime de 40 μm). Cu o putere de mărire chiar și de 100x, mineralele se văd într-o lumină nouă, la propriu, din cauză că acest tip de microscop folosește lumina polarizată, sensibilă la anizotropiile mineralelor.
Pe lângă identificarea mineralelor în sine, cu ajutorul microscopului petrografic pot fi investigate mai multe aspecte, cum ar fi culoarea, valoarea indicelui de refracție, alterațiile, incluziuni fluide și minerale, maclarea, ordinea de cristalizare, ș.a. Posibilitățile de investigare și gradul de precizie disponibile în ziua de azi fac insuficiente observațiile la acest tip de microscop, dar metoda rămâne una dintre primele etape ale cercetărilor mineralogice și petrografice datorită bogăției de date care se pot obține relativ ușor și cu cost foarte redus.
Microscopul (și trusa asociată acestuia) expus în cadrul expoziției Centenar Geologic găzduite de Muzeul Național de Geologie este produs de firma Zeiss în perioada anilor 1930 și a fost utilizat în cadrul Institutului Geologic al României.

Detalii

Începere:
8 noiembrie, 2018
Se termină:
30 noiembrie, 2018
Eveniment Categories:
,

Loc de desfășurare

Muzeul Național Geologic – București
Şos. Kiseleff nr. 2
București,București011345Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://www.geology.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *