Loading Events
 
 
  • This event has passed.

București: Miercuri, 14 iulie, și joi, 15 iulie, între 17:00 și 18:00, vă invităm să descoperiți instalațiile expoziției „[În]toarcem cânepa spre viitor”. 

Miercuri, 14 iulie, și joi, 15 iulie, între 17:00 și 18:00, vă invităm să descoperiți instalațiile expoziției „[În]toarcem cânepa spre viitor”. 🔍
Curatorul, Teodor Frolu, va susține tururi ghidate de vizitare a expoziției de artă multidisciplinară la sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român.
#Înscrieri pentru participarea la tururi se fac prin mesaj direct la pagina de Facebook @Rowmania, după cum urmează:
📍 Miercuri, 14 iulie
🕑 17:00 – 17:30
🕒 17:30 – 18:00
📍 Joi, 15 iulie
🕓 17:00 – 17:30
🕔 17:30 – 18:00
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național al Țăranului Român până duminică, pe 18 iulie.
EXPOZIȚIE – #ARGUMENT
💡 La aniversarea a 10 ani de brand PATZAIKIN, expoziția readuce în actualitate semnificațiile și rolul pe care cultura cultivării cânepii l-a avut și îl poate căpăta în România, dezvoltând printr-o abordare multidisciplinară — artistică și științifică — o experiență vizuală care stabilește o punte între cultura tradițională și arta contemporană.
„[În]toarcem cânepa spre viitor” este un experiment coregrafiat de artiștii #MirceaCantor și #OláhGyárfás, alături de cercetătoarea #FloricaZaharia și curatorul #TeodorFrolu. Sub impulsul acestei întâlniri cu tactilitatea și potențialul de valorificare al cânepii, expoziția configurează un traseu deopotrivă documentar și artistic, naturalist și imaginar la capătul căruia redescoperim îndemnul către simplitate, despre care scrie etnograful și sociologul Ernest Bernea.
ARTIȘTI – #ECOSISTEM
⭐ Inspirat de cultura materială tradițională, de obiectele și felul în care acestea ordonează simbolic universul rural, artistul Mircea Cantor, laureat al premiului Marcel Duchamp, s-a alăturat acestui demers prin modul său îndrăzneț de a studia cultura tradițională și de a-i transpune elementele în creație contemporană.
⭐ Artistul din spatele designului brandului PATZAIKIN, Oláh Gyárfás, prezintă legătura organică pe care o stabilește cu materialul natural, pe care îl redă în forme dintre cele mai diverse, astfel încât obiectele de design lucrate în cânepă devin piese sculpturale, care par să capete o viață proprie.
⭐ Doamna Florica Zaharia, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York (The Met), cercetător și fondator al Muzeului Textilelor din Băița, completează expoziția cu o amplă experiență la nivel internațional în domeniul textilelor. Cuplează tehnicile tradiționale românești și le valorifică, prezentând tehnologia și estetica fibrei de cânepă în cultura tradițională românească față în față cu tehnologia japoneză.
Expoziția de artă multidisciplinară „[În]toarcem cânepa spre viitor” este oferită de #UnicreditBank și realizată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, în parteneriat cu DC Communication, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Textilelor din Băița, Institutul Francez, The Institute, fiind înscrisă pe lista de expoziții satelit participante la Romanian Design Week sub tema Together și face parte Design Go. Este parte din proiectul cultural „[În]toarcem tradiția spre viitor” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiect realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte. Parteneri media: Radio Guerrilla, Gala Societății Civile, Modernism.ro, Zeppelin Magazine.
📷 Romanian Design Week
#cofinanțatdeAFCN
#UniCreditBank #BankingThatMatters #UniCredit4You #UniCredit4People #UniCredit4Good #UniCredit4Culture #UniCredit4Education #Art4Future
#RDW2021 #romaniandesignweek #together #impreuna

Details

Start:
14 July, 2021
End:
15 July, 2021
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Național al Țăranului Român – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *