Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: MNIR Expoziţia Magia Chihlimbarului. Amulete şi bijuterii din Basilicata antică

26 mai, 2009 - 24 iunie, 2009

Vă invităm marţi, 26 mai 2009, ora 1900, la vernisajul expoziţiei Magia Chihlimbarului. Amulete şi bijuterii din Basilicata antică. In memoriam Dinu Adameşteanu.

Muzeul Naţional de Istorie a României are onoarea de a găzdui o colecţie unică de piese de podoabă şi sculpturi miniaturale în chihlimbar, provenind din Magna Graecia, din necropole ale veacurilor VIII-IV a. Chr, ilustrând un fast vestimentar greu de anticipat, cât şi credinţe – larg împărtăşite, de multe popoare ale antichităţii – despre proprietăţile magice şi curative ale chihlimbarului. Impozanta colecţie de obiecte provenite din sudul Italiei demonstrează vechimea drumurilor comerciale transeuropene, în acest caz Drumul chihlimbarului, care lega, încă din al doilea mileniu înainte de Christos, ţărmurile Mării Baltice de ţărmurile Mării Adriatice, pe un traseu continental de peste 1000 de km, iar de aici, de bazinul răsăritean al Mediteranei, pe rutele maritime ale navigatorilor fenicieni şi greci.

Expoziţia este dedicată arheologului de origine română Dinu Adameşteanu, care este fondatorul arheologiei sud-italice şi a Arhivei Naţionale Italiene de fotografie aeriană.

Evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului italian al Afacerilor Externe şi al Ministerului Culturii, Cultelor şi a Patrimoniului Naţional, la iniţiativa Ministerului Bunurilor şi Activităţilor Culturale din Italia – Administraţia Bunurilor Arheologice din regiunea Basilicata. La organizare şi-au adus contribuţia Ambasada Italiei la Bucureşti, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso” şi secţiile de Relaţii Publice şi Informatică din Muzeul Naţional de Istorie a României.

Cu acest prilej va fi dezvăluită publicului şi o parte din activitatea Consorţiului Romanit, care derulează, din septembrie 2007, un proiect naţional de cercetare a chihlimbarului de sorginte arheologică din siturile României, proiect coordonat de Muzeul Naţional de Istorie. Mini-expoziţia cercetătorilor români a fost organizată cu sprijinul Institutului Geologic al României şi al Institutului de Arheologie „V. Pârvan”.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 26 mai – 24 iunie 2009 la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României.

Parteneri media: Historia, Şapte Seri, Radio România Cultural, Monopoly TV, onlinegallery.ro, comunicatedepresa.ro.

Persoane de contact

Muzeul Naţional de Istorie a României:

 

Secţia Relaţii Publice: Dr. Doina Pungă, tel. 021/315.82.07 int.1008/1015, fax 021/311.33.56

Secţia Informatică: Dr. Eugen Silviu Teodor, tel. 021/315.82.07 int. 1300

Katia Moldoveanu
Departamentul Educatie – Relatii Publice
Muzeul National de Istorie a Romaniei

Details

Start:
26 mai, 2009
End:
24 iunie, 2009
Event Category:
Event Tags:
, , , ,

Organizer

Muzeul Național de Istorie a României – București
Phone
+40 21 315 82 07
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Google Map
View Venue Website