Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti-Mogoşoaia: De la Est la…Est

31 May, 2008 - 6 July, 2008

De la Est la…Est, un dialog plastic între Florica Prevenda şi Louise Harvey, între Bucureşti şi Quebec este prezentat din 31 mai la palatul Mogoşoaia.

Louise Harvey, artist fotograf şi cineast, născută în estul Canadei, descoperă la Bruxelles, în Galeria Arthus, pictura Floricăi Prevenda şi pe autoarea însăşi. De la primul contact, constată cu surprindere că în artă amândouă merg pe aceeaşi cale, cu mijloace diferite dar nu opuse, ades

confundându-se.

Reactivarea memoriei, a parcelelor ei risipite în timpul confuz, este motivul în conturarea căruia Prevenda foloseşte colajul fotografic, străpuns, tăiat, multiplicat, redimensionat de intervenţia pictorului cu certe calităţi de monumentalist. Existenţial, pariul Prevenda vizează o recîştigare a unui eu pierdut, o luptă cu sinele şi trecutul ce-şi află chipul salvat în fastuoasele picturi-colaj de pe simezele Mogoşoaiei. Timpul regăsirii, este titlul proustian pe care Florica Prevenda îl dă actualei sale etape artistice.

Louise Harvey practică de peste un deceniu ink-printul de tip montaj fotografic, obţinut prin suprapunerea unor pelicule pozitive, transparenţe cu sugestii poetice. Ca şi în incursiunile sale anterioare în lumea misterioasă a Chinei, sau în Peisajele cu balenă moartă Harvey adoptă faţă de pictura şi făptura Floricăi atitudinea unui cercetător, a unui arheolog ce va reconstitui prin înregistrări fotografice şi sonore universul cotidian dar şi pe acela spiritual al artistei. Transpare astfel, în filmul intitulat Fîntîna memoriei prezentat în expoziţie, oraşul Bucureşti, mediul cotidian al Floricăi, cu siluetele, cu umbrele, sunetele, uneori cu muzica lui, un jazz şi o slujbă ortodoxă de seară, într-un mixaj de fotograme şi sunete ce sugerează pregnant oglindirea în apă, ecoul din adânc. Este, în fond, un film metaforă despre demersul unui artist, un film cu tente de hiperrealism transfigurat, un eseu plastic de o admirabilă poezie şi profunzime.

 

Expoziţia va fi inaugurată sâmbătă 31 mai, orele 16,30 la Palatul Mogoşoaia, de excelenţa sa doamna Marta Moszczenska, ambasador al Canadei la Bucureşti şi de criticul de artă, prof. Adrian Guţă.

 

Doina Mândru

Details

Start:
31 May, 2008
End:
6 July, 2008
Event Category:
Event Tags:
,

Venue

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
Str. Valea Parcului nr. 1
Mogoșoaia, Mogoșoaia 077135 Romania
View Venue Website

Organizer

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
View Organizer Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.