Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

București: Muzeul Copilăriei în Vreme de Război în premieră la București | Muzeul Național al Țăranului Român | 12 mai – 12 iunie 2023

12 mai - 12 iunie

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță invitarea în premieră, în România, a expoziției itinerante curatoriată de către War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, singurul muzeu din lume dedicat memoriei copilăriei afectate de experiența războiului.

Expoziția LISTEN / ASCULTĂ va fi găzduită de Muzeul Național al Țăranului Român din București, la Sala Noua Galerie, și va fi inaugurată pe 12 mai 2023, cu o zi înainte de Noaptea Muzeelor.

Creat de niște tineri care și-au trăit copilăria în timpul războiului din Bosnia și Herțegovina, War Childhood Museum/Muzeul Copilăriei în Vreme de Război și-a deschis porțile în 2017, în Sarajevo. În ultimii ani, muzeul și-a extins activitățile către zonele de conflict contemporane, devenind o platformă internațională care dă voce copiilor afectați de război din toată lumea. În prezent, colecția mult-premiatului muzeu este formată din peste 4.000 de obiecte personale și sute de ore de mărturii de istorie orală și mărturii video.

Expoziția de la București, care va fi deschisă pentru vizitatori între 12 mai și 12 iunie 2023, va include poveștile emoționante și obiecte-simbol ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiați în România.

Datorită perspectivei unice a experiențelor copiilor afectați de războaie, War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război prezintă narațiuni inspiraționale care celebrează reziliența celor mici. Pe lângă expoziții și activități de cercetare, muzeul a dezvoltat și implementat o gamă largă de programe educaționale, pentru a crește gradul de conștientizare a publicului privind importanța păcii și a asumării responsabilității pentru menținerea păcii. Educatorii muzeului lucrează anual cu peste 5.000 de copii, atât online cât și fizic.

În timpul expunerii de la București, echipa Asociației Da’DeCe, cu sprijinul oferit de War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, va susține ateliere dedicate copiilor români și ucraineni.

Mai multe informații despre ateliere vor fi disponibile în curând pe evenimentul de Facebook al expoziției.

War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război este invitatul special al Nopții Muzeelor, care va avea loc sâmbătă, 13 mai, într-o ediție comună România – Republica Moldova.

Noaptea Muzeelor 2023 va aduce publicului peste 300 de expoziții, intervenții culturale și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte și tururi interactive. Ca în fiecare an, vor putea fi vizitate până târziu în noapte muzee și case memoriale, galerii de artă, institute și centre culturale, rezidențe, saloane și studiouri creative, spații ale memoriei, castele, cetăți, mori, teatre, biblioteci sau case ale experimentelor, străzi și palate din toată țara. Detalii complete și actualizate despre organizarea generală și programul evenimentelor din 13 mai se actualizează permanent pe canalele Noaptea Muzeelor – https://noapteamuzeelor.org/, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate.

Organizatori: Rețeaua Națională a Muzeelor din RomâniaNoaptea Muzeelor

Eveniment co-finanțat de AFCNUnicredit BankSeneca Anticafe și coaliția Care for Ukraine (Confederația Globală Care, Fundația Sera România și FONPC).

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului RomânAsociația DadeceDigital ArtPhoenix MediaPremium RentThe Institute

Comunicare proiect: Connect Media

Detalii

Începe:
12 mai
Se termină:
12 iunie
Eveniment Category:

Organizator

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Hartă Google