Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

București: Muzeul Municipiului București vă invită să participați la Conferința de Joi, 26 ianuarie, susținută de dr. Maria-Camelia Ene, șef Birou Istorie Modernă și Contemporană, curator al expoziției „Moda la porțile Levantului”

26 ianuarie

Muzeul Municipiului București vă invită să participați la Conferința de Joi, 26 ianuarie, susținută de dr. Maria-Camelia Ene, șef Birou Istorie Modernă și Contemporană, curator al expoziției „Moda la porțile Levantului”. Evenimentul va avea loc la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2), începând cu ora 18.30. Pentru participanți, programul de vizitare al expoziției se prelungește până la ora începerii conferinței.
*****
„Zona geografică, istorică şi culturală a Levantului, respectiv aria situată pe malurile Mediteranei Orientale şi ale Mării Negre, în Orientul Apropiat, Caucaz şi Balcani, este locul de origine al marilor civilizaţii – asiriană, babiloniană, egipteană, bizantină, greacă şi otomană – locul de origine al celor mai multe inovaţii culturale, al științelor și al artelor.
Ca urmare a deschiderii relațiilor dintre Franța și Înalta Poartă, în prima jumătate a veacului al XVI-lea, mai ales ca urmare a bătăliei de la Mohács (29 august 1526) care va asigura libertatea religioasă a creștinilor din Levant și a facilităților comerciale avută în zonă de occidentali, va fi consacrat și conceptul de «țări ale Levantului».
Țările Române, aflate la frontiera dintre Orient și Occident, sau, cum s-a spus, «la porțile Levantului», au fost un punct de contact permanent între cele două mari arii culturale. Felul în care au fost asimilate în spațiul românesc elementele istorice, culturale, modul de viață, religia, este redat, în primul rând vizual, cu ajutorul artei.
Între artele vizuale, cel care la prima vedere transmite epoca, modul de viață, treapta socială, nivelul cultural, gustul pentru frumos, starea civilă, apartenența religioasă, ș.a., este costumul.
Raportându-ne la spațiul românesc, costumul povestește istoria Țărilor Române, modul în care s-au raportat deopotrivă la lumea orientală și la cea occidentală.
Cele mai multe informații le avem de la artefactele păstrate în muzee și studiate de specialiști, dar și de la cei care au călătorit în acestă lume românească, fascinați de sincretismul artelor orientale și occidentale la țărmul vestic al Mării Negre. Mărturiile scrise în jurnale sau în schițe de călătorie de memorialiştii străini ce au vizitat ţinutul în secolele XVIII și XIX, precum Jean Étienne Liotard, Louis Dupré, Luigi Mayer, Sir Robert Ker Porter, August von Henikstein, sau de plasticieni occidentali precum Auguste Raffet, Charles Doussault, Michel Bouquet, Dieudonné Auguste Lancelot, Anton Chladek, reliefează, în primul rând, frumusețea și complexitatea costumului.
Muzeul Municipiului Bucureşti este cunoscut pentru ampla şi variata sa colecţie de costume ce acoperă o perioadă de câteva sute de ani, începând cu veșmintele fanariote și terminând cu toalete complete din secolele XIX şi XX, cu bijuterii şi accesorii vestimentare.
Deși mult timp blamată de istorici, epoca domniilor fanariote a intrat în conştiinţa naţională prin beneficiile cultural-artistice pe care le-au adus foştii dragomani greci ai Sublimei Porţi deveniţi vremelnici bey în Ţările Române.
În veacul fanariot, veșmintele, prin opulenţă, cromatică şi monumentalitate erau remarcate și admirate în saloanele elitelor moldo-valahe. Gustul desăvârşit al costumelor, cromatica, fineţea texturilor impresionând pe cei mai exigenţi critici ai schimbătoarelor mode occidentale.
Despre toate acestea veți afla detalii pe parcursul conferinței”.
Dr. Maria-Camelia Ene

Detalii

Dată:
26 ianuarie
Eveniment Category:
Site web:
https://www.facebook.com/events/844965466591302

Organizator

Muzeul Municipiului București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167
București, București 030167 Romania
+ Hartă Google