Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la un concert inedit miercuri, 22 septembrie 2021, de la ora 19.00, în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 – „Tic Petroșel versus Zoltan Butuc”.

22 septembrie, 2021

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la un concert inedit miercuri, 22 septembrie 2021, de la ora 19.00, în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 – „Tic Petroșel versus Zoltan Butuc”.
Născut în 1958, solist, cantautor şi luptător pentru drepturile omului, Tic Petroșel este genul de artist priceput la vorbe, care știe să-și întrețină publicul cu un discurs muzical de nota 10. Pentru el, profesionalismul nu e doar tehnică, e mai degrabă o atitudine faţă de muzică, față de actul artistic, este capacitatea de a descoperi sensuri noi în ceea ce cântă de fiecare dată când urcă pe scenă. Crede că a fi folkist înseamnă a propaga adevărul, a căuta să exprimi problemele oamenilor simpli, a educa, a oferi pansamente poetice, a împărți zâmbete și speranță. A devenit cunoscut cu „Brumariada”, cântece pe versurile lui Emil Brumaru. Tic Petroșel prețuiește spontaneitatea creaţiei, responsabilitatea interpretului compozitor, căci folk înseamnă și un om şi o chitară. Artistul recunoaște: „Astăzi, mai mult ca oricând, este nevoie de inimi deschise, pentru că o viață trăită în genunchi, cu inima zidită, nu se poate numi viață.”
Zoltan Octavian Butuc s-a născut în 1969, la Braşov, și a terminat în 1995 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. În 1993 i s-a decernat Premiul UNITER pentru debut, pentru rolul din spectacolul „Ora lynxului” de Per Olov Enquist, la Teatrul Odeon. A jucat pe scena Teatrului Bulandra, Teatrului de Comedie, Teatrului Odeon, dar și la Theatrum Mundi, Teatrul Act, Maria Filotti – Brăila. Pe marele ecran, a debutat în pelicula „Prea târziu” (1996), regizată de Lucian Pintilie, şi a avut roluri în alte peste 30 de filme de lung metraj. A fost nominalizat la „On Air Music Awards” 2015, la secţiunea „Cel mai bun folk al anului”. Recitalul său, „Pentru cei care iubesc limba poezească” a fost preluat de TVR, în cadrul stagiunii „Teatru în TVR” 2016, iar de câțiva ani este invitatul MNLR în cadrul mai multor evenimente dedicate Poeziei și Muzicii. Discul „Frunză verde de albastru” este o întâlnire la un altfel de nivel cu chitara și poezia lui Nichita Stănescu, ale cărui cuvinte perfect îmbinate au parcă haruri duhovnicești, ascultă, curăță și vindecă. „Poezia, ca stare, există în fiecare dintre noi și foarte rar poate fi explicată. Sunt poezii care nu trebuie citite. Ele sunt făcute cumva pentru intimitatea ta, lângă pat, înainte să dormi. Cred că sunt poeme care trăiesc mai bine acolo decât pe scenă sau în lumina reflectoarelor”, afirmă Zoltan Octavian Butuc.
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei, Revista de cultură Familia.
Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică.

Detalii

Dată:
22 septembrie, 2021
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Hartă Google