Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Muzeul Național al Literaturii Române vă invită luni, 17 ianuarie 2022, de la ora 16.00, în Sala Perpessicius, Strada Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul „Întâlniri interdisciplinare. Despre corp: în teatru, muzică, desen și medicină”.

17 ianuarie, 2022

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită luni, 17 ianuarie 2022, de la ora 16.00, în Sala Perpessicius, Strada Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul „Întâlniri interdisciplinare. Despre corp: în teatru, muzică, desen și medicină”. Participă: actrița Rodica Mandache, medicul specialist chirurg prof. dr. Irinel Popescu, clarinetistul, compozitorul și dirijorul Aurelian Octav Popa, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, artistul Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române.
Rodica Mandache este o actriță complexă, trecând cu ușurință de la comedie la dramă, de la personajele lui Bulgakov la Molière. S-a născut la 13 aprilie 1943, în „dulce târgul Ieșilor” și a știut din copilărie că va îmbrățișa meseria de actor. După terminarea liceului „Oltea Doamna”, în 1960, vine în București pentru a da examen la IATC. A nimerit la regizorul Alexandru Finți, care a crezut în talentul ei. A terminat Actoria în cadrul IATC București, la clasa prof. univ. Octavian Cotescu, Pop Marțian. Joacă roluri remarcabile la Teatrul Odeon și la alte vreo șapte teatre și are colaborări internaționale la patru piese de mare calibru: „Maestrul și Margareta”, „Visul unei nopți de vară”, „Delir în doi, în trei, în câți vrei” și „Lumânările ard până la capăt”. Are peste 30 de apariții în filme, de la „Un surâs în plină vară”, la „Visul unei nopți de iarnă – teatru TV”, „Iarna bobocilor”, „Iarba verde de acasă”, sau „Buletin de București”. La 21 septembrie 2020, actrița Rodica Mandache, profesor de onoare al Facultății de Arte Hyperion, a primit Premiul pentru întreaga activitate, în cadrul celei de-a 28-a ediție a Galei Premiilor UNITER, desfășurată la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova.
Irinel Popescu este profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, director al Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni şi preşedinte al Asociaţiei profesionale „Romtransplant”, înfiinţată în 1997. A studiat timp de trei ani în SUA tehnicile de transplant. A introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România începând din 2000, când a realizat primul transplant de ficat cu supravieţuirea bolnavului. De atunci, a efectuat peste 150 de transplanturi. Este autorul mai multor tratate de specialitate şi expert al Consiliului Europei în probleme de transplant. Medic primar Chirurgie Generală, coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR, profesor universitar, medic primar Chirurgie generală, Doctor în Științe Medicale Irinel Popescu este considerat părintele chirurgiei robotice în România, fiind inițiatorul și un promotor important al acestui domeniu chirurgical.
Aurelian Octav Popa a studiat clarinetul la Liceul de Muzică și apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” la București. A aprofundat apoi studiul clarinetului urmând cursuri de măiestrie în Franța și SUA. A studiat în cadrul cursurilor de dirijat de la Trier susținute de Sergiu Celibidache. După 1989 a fost dirijor al Filarmonicii „Marea Neagră” din Constanța. Aurelian Octav Popa are o intensă activitate solistică, interpretând concertele compozitorilor Aurel Stroe, Tiberiu Olah, Anatol Vieru, Ștefan Niculescu, Adrian Iorgulescu, Cornel Țăranu și alții. De asemenea, a cântat în primă audiție românească lucrări ale unor importanți compozitori ai secolului al XX-lea precum Igor Stravinski, Alban Berg, Arnold Schönberg, Olivier Messiaen, Béla Bartók. Pe parcursul carierei a obținut importante premii la concursurile de la Praga, Budapesta, Utrecht, Geneva și Birmingham. Aurelian Octav Popa a realizat numeroase înregistrări, multe dintre acestea regăsindu-se în fonoteca Radiodifuziunii Române.
Mircia Dumitrescu este grafician, pictor și sculptor, doctor în Arte Vizuale, profesor universitar, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, membru corespondent al Academiei Române, decorat cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler la categoriile Arte Vizuale și Literatură. La fiecare expoziție își invită publicul la o experienţă vizuală inedită, spectaculoasă, monumentală prin viziune și construcție, cu o expresivitate artistică impresionantă.
Prof. univ. dr. Ioan Cristescu este filolog, scriitor, critic de teatru, om de cultură şi autor a numeroase lucrări şi studii ştiinţifice. În calitate de director al Muzeului Naţional al Literaturii Române din anul 2014, Ioan Cristescu a reuşit să transforme muzeul într-o instituţie care caută să lege, prin proiectele sale, literatura de celelalte domenii culturale şi literatura română de literatura altor ţări. În septembrie 2021, a acceptat în numele Muzeului Naţional al Literaturii Române Premiul DASA acordat de European Museum Academy.
Intrarea este liberă, iar accesul se face pe baza unei rezervări la programe@mnlr.ro sau printr-un mesaj pe WhatsApp la 0736.598.451 (Gabriela Toma). Participanții trebuie să prezinte la intrare dovada certificatului verde.

Details

Date:
17 ianuarie, 2022
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map