Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să aflați povestea Cenaclului Universitas, 7 aprilie 2023, ora 18.00

7 aprilie, 2023

Vineri, 7 aprilie 2023, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să aflați povestea Cenaclului Universitas.

La evenimentul moderat de Horia Gârbea, vor participa membri ai cenaclului, care vor dialoga despre atmosfera întâlnirilor, despre participarea la festivaluri, vizitele în alte orașe, cu lecturi publice, în special cea de la Timișoara, despre procesul de supraveghere a cenaclului, care s-a intensificat în timp și care a fost urmat de arestarea și anchetarea unor membri brașoveni. În cadrul dialogului, se va aduce în discuție și volumul „A fost odată un cenaclu…” (Editura MLR, 2008), publicat la 25 de ani de la prima ședință.

„Începuturile Cenaclului Universitas nu se pierd în negura vremurilor. Prima întâlnire anunțată «oficial» (prin mici afișe puse la Facultățile de Filologie și Filosofie) a avut loc în a doua vineri din luna aprilie a anului 1983. Au mai fost două întâlniri pregătitoare, de fapt «lămuritoare». (…) Primele ședințe s-au ținut undeva la demisolul Clubului Universității, într-un fel de bar slab luminat, cu doar trei-patru participanți; numărul lor a crescut apoi până la opt, dar nu mai mult. (…) Ședințele se țineau săptămânal, vinerea, chiar și în timpul sesiunilor de examene. ”

Profesorul și criticul literar Mircea Martin vorbește în volumul indicat mai sus despre Universitas ca stare de spirit, ca un drum spre descoperirea de sine.

Detalii

Dată:
7 aprilie, 2023
Categorie Eveniment:
Site web:
https://mnlr.ro/a-fost-odata-un-cenaclu-universitas

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Hartă Google