Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să participați la evenimentul „Poeți români în limba macedoneană”, care va avea loc în data de 8 decembrie 2022, ora 17.00, la sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8.

8 decembrie, 2022

Muzeul Național al Literaturii Române din București vă invită să participați la evenimentul „Poeți români în limba macedoneană”, care va avea loc în data de 8 decembrie 2022, ora 17.00, la sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8.

Evenimentul, moderat de Loreta Popa, este organizat de MNLR în colaborare cu Ambasada Macedoniei de Nord în România și Asociația Macedonenilor din România.

La eveniment vor lua cuvântul prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al MNLR, dna Silvana Ivanovska, însărcinat cu afaceri a.i. în cadrul Ambasadei Macedoniei de Nord în România, dna Laura Elen Rogobete Cristescu, președinte al Asociației Macedonene Române, scriitoarea Ana Blandiana și Yane Teoharevski, inițiatorul proiectului.

Lectura poetei Ana Blandiana în limba română va fi completată de lectura poemelor traduse în limba macedoneană de Lidija Dimkovska, Tașko Sarov si Yane Teoharevski. Acestea vor fi urmate de proiecția filmelor: „Chirilița”, producție a Ministerului de Cultură al Macedoniei de Nord, cu subtitrare în limba română), „Dama cu charismă”, producție a Televiziunii Macedonene.

Traducerea va fi asigurată de Anca Petrescu, de la Ambasada Macedoniei de Nord în România.

Începând din 2018, ziua de 8 decembrie capătă o importanță aparte pentru comunitatea macedoneană din România, odată cu adoptarea și promulgarea legii prin care Ziua Limbii Macedonene va fi sărbătorită în România.

La inițiativa reprezentantului etniei în Parlament, deputatul de atunci Mariana Venera Popescu, cu susținerea Asociației Macedonenilor din România și a comunității macedonene din România, Ziua Sfântului Clement din Ohrid (8.12), a devenit Ziua Limbii Macedonene în România. La prima celebrare (2018), la Clubul Diplomatic din București, au participat, printre alții, ministrul diasporii macedonene de atunci, Edmond Ademi, fostul ministru al Afacerilor Externe, al Justiție și senatorul Titus Corlățeanu, directorul Agenției de migrație MKD, Nikola Șalvarinov, ambasadorul Macedoniei de Nord de atunci Gabriel Atanasov, președintele ARM-ului, Laura Elen Rogobete Cristescu etc.

Din păcate, în anii  care au urmat, din cauza pandemiei, acest eveniment nu s-a mai sărbătorit. Celebrarea în acest an vine la inițiativa d-lui Yane Teoharevski, actualul redactor șef al emisiunii „Despre limba macedoneană”, care se află în grila canalului I al Televiziunii Macedonene.

Eveniment organizat cu sprijinul Zaev Fondation.

Pentru detalii, scrieți la programe@mnlr.ro sau lăsați un mesaj pe WhatsApp la 0736598451.

Vă așteptăm cu drag!

Detalii

Dată:
8 decembrie, 2022
Eveniment Categories:
,
Site web:
https://mnlr.ro/poeti-romani-in-limba-macedoneana-lecturi-si-proiectii-de-filme

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Hartă Google