Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împlinește 86 de ani, 10 – 17 mai 2022 Zilele Muzeului Satului

10 May - 17 May

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împlinește 86 de ani.
“Muzeul nostru nu este un muzeu etnografic, ci este un muzeu social”, spunea Dimitrie Gusti în cuvântarea de inaugurare a muzeului, la 10 mai 1936, atunci cand se deschidea oficial “Muzeul Satului Românesc” în prezența Regelui Carol al II-lea, a membrilor guvernului, a oficialităților Bucureștiului, precum și a elitei culturale din acea vreme.
Cu acest prilej, vă invităm în perioada 10 – 17 mai 2022 la Zilele Muzeului Satului, să luați parte la o serie de evenimente menite să marcheze împlinirea acestei frumoase vârste pentru unul dintre cele mai vizitate muzee din țară. În acest an se împlinesc 300 de ani de la construcția Bisericii Dragomirești, Maramureș, și 95 de ani de la campania monografică de la Nereju, Vrancea, prilej cu care muzeul și-a propus să îi invite la eveniment pe reprezentanții comunităților din Dragomirești și Nereju pentru a onora cele două momente importante din istoria muzeului.
Ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Muzeului Satului va avea loc în data de 10 mai, la ora 11.00. În cadrul acesteia, vor fi acordate titluri onorifice de „Ambasador al Muzeului Satului” unor personalități care au promovat și susținut valorile tradiționale și identitare românești.
Vor fi deschise pentru public expoziții ce valorifică colecțiile de patrimoniu ale muzeului „Tinerețe fără bătrânețe” marcând și Anul European al Tineretului”, ”Universul săsesc în colecțiile Muzeului Satului” , ” Fotogramă din poveste ” – autor – Bogdan Ilie – Micu, ”Mașinile Bucureștilor la Muzeul Satului” – expoziție de automobile de colecție din anii 1950-1990, colaborare cu Retromobil Club România – Filiala București și ”Minunile Iranului” – colaborare cu Ambasada Republicii Islamice Iran în România .
Vor fi lansare și prezentate o serie de volume din portofoliul Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea și Societății de Cultură Macedo-Română.
O serie de spectacole de muzică populară, muzică corală religioasă vor fi susținute de artiști, Ansambluri și Grupuri cunoscute și vor fi oferite cu drag publicul muzeului.
În continuarea programului Zilelor Muzeului Satului, în data de 18 mai a.c. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” va sărbători Ziua Internațională a Muzeelor ce are anul acesta ca temă propusă de ICOM – Puterea muzeelor. Publicul este așteptat la Șezătoarea de la Bogați, Argeș și la lansarea turului ghidat Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” în aplicația Discover Romania.
În toată perioada, meșteri populari și artiști plastici din toate zonele țării vor fi la muzeu și vor susține ateliere demonstrative pentru publicul larg.
Așadar, în perioada 10-18 mai a.c. vă așteptăm la o întâlnire cu istoria și tradițiile în Muzeul-Sat de la șosea !

Organizer

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” – București
Şos. Kiseleff nr. 28 - 30
București, București 011347 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.