Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bucureşti: Performance-ul „cumințenia pământului٭”, semnat de Manuel Pelmuș revine la MNAR

1 iunie @ 20:10 EEST

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită duminică, 17 iulie 2016, de la ora 17.00, în Rotonda Sălii Auditorium (Str. Știrbei-Vodă, nr. 1-3) la performance-ul „cumințenia pământului”, al artistului Manuel Pelmuș.

Lucrarea de artă performativă face parte din expoziţia „Cuminţenia Pământului. Aceasta nu este o piatră” şi marchează ultima sa zi de vizitare. Artistul abordează lucrarea lui Constantin Brâncuşi plecând de la nenumăratele interpretări pe care sculptura le-a primit de-a lungul timpului.

Am ales să animez „Cumințenia Pământului”, într-o cameră neagră, în întuneric, într-un darkroom – care este și un spațiu queer. Lucrarea e absentă și prezentă în același timp, obiect și subiect. Nu poate fi ușor descrisă, numită, măsurată și identificată, iar în felul acesta are posibilitatea de a scăpa din interpretările și agendele care i-au fost atribuite atât de insistent de-a lungul timpului și poate deveni altceva, fără limite și dincolo de un spațiu bine delimitat. Depersonalizarea din întuneric, departe de a fi înțeleasă drept ceva negativ, produce un puternic și necesar potențial politic și afectiv, al unei noi subiectivități, în sensul propus recent de teoreticianul Andre Lepecki, afirmă artistul Manuel Pelmuș.

Manuel Pelmuş are o formaţie de coregraf şi după o lungă experienţă pe scena internaţională de dans contemporan şi-a îndreptat interesul spre sectorul artelor vizuale. În 2013, a reprezentat România (împreună cu Alexandra Pirici) la cea de-a 55-a ediţie a Bienalei de la Veneţia cu proiectul „O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia”. Lucrările lui au fost prezentate în spații cum ar fi: Van Abbe Museum Eindhoven, Hebbel am Ufer Berlin, Hebbel am Ufer Berlin, Moma Warsaw, Para/Site – Hong Kong, Centrul Georges Pompidou, Museum M Leuven, Museum der Moderne Salzburg, Bienala din Kiev, Bass Museum of Art Miami, The Off-Biennale – Budapesta, Judson Church New York, De Singel Anvers, Tate Liverpool.

Manuel Pelmuş a primit Berlin Art Prize pentru arte performative în 2012 şi premiul pentru excelenţă al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti în 2014. Trăieşte şi lucrează la Bucureşti şi Oslo.

٭absenţa majusculelor este licenţa artistului

Detalii

Dată:
1 iunie, 2023
Oră:
20:10 EEST
Eveniment Category:
Etichete Eveniment: