Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: Privatizarea spaţiului public – Dezbatere la Institutul Cultural Român

18 May, 2009

Privatizarea spatiului public
Dezbatere la Institutul Cultural Roman in cadrul Anualei de Arhitectura
Bucuresti
Institutul Cultural Roman si Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Bucuresti organizeaza dezbaterea „Privatizarea spatiului public”, luni, 18 mai, ora 18.00, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38).

La eveniment si-au anuntat participarea Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al capitalei, arhitectii Alexandru Beldiman si Dan Marin, scriitorii Caius Dobrescu si Ion Manolescu si Nicusor Dan, presedintele Asociatiei „Salvati Bucurestiul”. Discutia va fi moderata de Oana-Valentina Suciu si Sorin Cucerai.
Spatiul public reprezinta pentru bucuresteni una dintre cele mai dezbatute probleme ale ultimilor ani. Privatizarea si comercializarea excesiva au distrus si compromis mare parte din spatiul public bucurestean. Piata imobiliara bucuresteana pare consecventa in abordari nesanatoase pentru oras – cladiri din ce in ce mai inalte, terenuri din ce in ce mai scumpe (si de aici tentativele de a musca din parcurile urbane), parcari din ce in ce mai neincapatoare (aceastea fiind inlocuite, in fapt, de trotuarele orasului). In lipsa unei strategii coerente de dezvoltare, acest proces a inceput sa fie perceput de numeroase organizatii civice si de locuitorii orasului drept o agresiune continua asupra spatiului urban.
Daca pana in 1989 am trait sub tirania spatiului public, care invadase orice ungher al spatiului privat, astazi, dimpotriva, asistam la invadarea spatiului public de catre cel privat: locul public isi pierde semnificatia, si este fie parasit, fie privatizat, convertit in utilitate privata, inchis, segregat. La 20 de ani de la caderea
comunismului, se vor cauta raspunsuri la intrebarile Cum e posibila iesirea din aceasta anomie sociala? Cum putem (re)construi bariere intre cele doua spatii, public si privat, astfel incat ele sa formeze binele comun?
Accesul publicului este liber.

Details

Date:
18 May, 2009
Event Category:
Event Tags:
,

Organizer

Institutul Cultural Român
View Organizer Website

Venue

Institutul Cultural Român – București
Aleea Alexandru nr. 38
București, București 011824 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.