Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: programul educativ „Joc și joacă în Bucureștii secolelor trecute”, dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani.

4 iunie, 2022 - 25 iunie, 2022

Muzeul Municipiului București îi invită pe cei mici la programul educativ „Joc și joacă în Bucureștii secolelor trecute”, dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani.
În cadrul atelierelor vor fi abordate subiecte precum jocul și istoria jocului în mediul urban, prin ilustrarea a ceea ce înseamnă a fi copil în diferite perioade ale istoriei.
Programul face parte din Școala de vară la MMB și include 4 ateliere care vor avea loc la Casa Filipescu-Cesianu, după cum urmează:
Sâmbătă 4 iunie, 10.00-12.00 – Dedicat secolului XVIII
Sâmbătă 11 iunie, 10.00-12.00 – Dedicat secolului XIX
Sâmbătă 18 iunie, 10.00-12.00 – Dedicat secolului XX
Sâmbătă 25 iunie, 10.00-12.00 – Dedicat secolului XXI
Locuri disponibile/atelier: 15 copii.
Taxa: 20 lei/copil/atelier.
Durata: 2 ore, 10.00-12.00.
Atelierele vor fi susținute de Andreea Mâniceanu, Muzeograf MMB – Casa Filipescu-Cesianu.
Înscriere obligatorie prin email la educatie@muzeulbucurestiului.ro, precizând numărul de telefon, numele și vârsta copilului.
DESPRE PROGRAM ȘI ATELIERE
În cadrul atelierelor din programul educati „Joc și joacă în Bucureștii secolelor trecute”, copiii vor căpăta prin joacă noțiuni despre copilăria secolelor trecute până în prezent.
Punând accentul pe creativitate și mișcare, pe parcursul celor patru ateliere ne dorim ca participanții să se familiarizeze cu perioadele istorice, aflând despre activitatea cotidiană și copilăria din secolele precedente.
Vor fi abordate subiecte precum jocul și istoria jocului în mediul urban, prin ilustrarea a ceea ce înseamnă a fi copil în diferite perioade ale istoriei.
Conținutul educativ-creativ este precedat de o vizită ghidată în „Muzeul Vârstelor”.
Partea practică a atelierelor va cuprinde activități precum: desen, pictură, jocuri din perioada temei atelierului, copiii având ocazia să-și creeze propriile jucării, inspirați de obiectele din muzeu, abilități practice, realizarea de fișe de lucru.
Atelierele vor fi grupate în jurul a patru teme:
1.„Joc și joacă în Bucureștiul secolului al XVIII-lea”
De-a lungul timpului, copilăria a fost privită diferit în funcție de cultura și credințele fiecărei perioade istorice. În secolul al XVIII-lea, a fi copil nu era tocmai ușor, căci desele războaie austro-ruso-turce purtate pe teritoriul Țărilor Române, ocupațiile militare, epidemiile de ciumă, foametea și schimbările de domni, dădeau tuturor, dar mai ales copiilor, un sentiment de nesiguranță, de teamă și neliniște. Însă cu toate acestea, universul copilăriei și-a păstrat bucuriile sale. Atelierul „Joc și Joacă în Bucureștii secolului al XVIII-lea” oferă participanților șansa de a descoperi lumea copilăriei secolului al XVIII-lea, prin prezentarea jocurilor specifice acestei perioade, cât și a relatărilor despre ce înseamna a fi copil în urmă cu 300 de ani. În cadrul atelierului, copiii vor participa la activități precum jocuri de rol, crearea propriilor povești despre cum ar fi arătat o zi din viața lor în secolul al XVIII-lea, dar și realizarea de activități manuale.
2.„Joc și joacă în Bucureștiul secolului al XIX-lea”
Deși viața obișnuită a unui copil în secolul al XIX-lea nu cunoștea atât de multe bucurii ca în zilele noastre, o privire mai atentă descoperă că jocul și buna dispoziție au fost întotdeauna strâns legate de lumea copilăriei. Jucăriile, rudimentare sau sofisticate, în funcție de statutul social al părinților, nu au lipsit din viața unui copil de secol al XIX-lea. Elita comanda jucării din străinătate, în timp ce copiii claselor mai puțin înstărie își improvizau propriile jucării. În cadrul atelierul „Joc și joacă în Bucureștii secolului al XIX” participanții vor descoperi care erau jucăriile cele mai îndrăgite ale perioadei, cât și jocurile cele mai populare. Cu ajutorul activităților menite să dezvolte creativitatea, copiii își vor putea crea propriile jucării, pentru a concepe jocuri orginale. Vom da frâu liber fanteziei și vom afla ce înseamnă ați trăi copilăria în secolul al XIX-lea.
3.„Joc și joacă în Bucureștiul secolului XX”
Începând cu secolul XX, statutul copilului se schimbă, devenind centrul atenției familiei. De asemenea, tot în această perioadă se constată o creștere semnificativă a industriei divertismentului pentru copii. Copiii de la începutul acestui secol aveau ca și azi, păpuși, mașinuțe, seturi de construcție și de ceai, dar mai ales, soldăței de tablă, trenulețe, mașinuțe și jucării cu arc, capabile să se miște singure. Aceasta a fost minunea începutului de secol XIX: arcurile și rotițele ce făceau jucăriile să prindă viață.
Atelierul „Joc și joacă în Bucureștiul secolului XX” este o invitație de a descoperi împreună jucăriile și jocurile bunicilor și părinților. Participanții pot aduce dacă doresc jucării din această perioadă care au aparținut membrilor familiei, realizând astfel o comparație între jocurile generațiilor, urmând să descoperim împreună dacă jucăriile secolului XIX mai sunt o atracție a copilăriei actuale.
4.„Joc și joacă în Bucureștiul secolului XXI”
Tema ultimului atelier este dedicată secolului prezent. Mai mult ca în oricare perioadă, secolulul XXI oferă o diversitate a jocurilor și jucăriilor, datorită evoluției tehnologiei. Pornind de la această premisă pe parcursul pe atelierului vom crea o paralelă între copilăria actuală și copilăria perioadei comuniste. Vom pune accentul pe jocuri în aer liber, precum „De-a v-ați ascunselea”, „Baba oarba”, „Șotron”, „Țară, țară vrem ostași”, „Elastic”. De asemenea, atelierul va cuprinde și o discuție liberă purtată cu copiii despre jocurile lor preferate și cum i-au ajutat acestea să depășească perioada grea a pandemiei.

Organizator

Muzeul Municipiului București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Casa „Filipescu-Cesianu” – Muzeul Municipiului București
Calea Victoriei nr. 151
București, București 010072 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare