Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Remember Gheorghe Crăciun. Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la întâlnirea cu criticul literar Carmen Mușcat și cu Oana Crăciun, fiica scriitorului Gheorghe Crăciun.

18 March

Vineri, 18 martie 2022, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Remember Gheorghe Crăciun

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la întâlnirea cu criticul literar Carmen Mușcat și cu Oana Crăciun, fiica scriitorului Gheorghe Crăciun.

Prozatorul, profesorul și teoreticianul Gheorghe Crăciun s-a născut în 1950, într-o comună din județul Brașov, de orașul cu același nume legându-l multe, printre care și activitatea de profesor universitar. Ca scriitor și-a început cariera în 1982, cu romanul „Acte originale/copii legalizate”, deși începuse să scrie încă din anii ’70, din studenție. A avut vocația profesoratului încă de timpuriu, începând de la absolvirea facultății, când ajunge profesor de liceu în comuna Nereju, urmând ca după 1990 să predea la Facultatea de Litere din Brașov. O proză de-a sa a apărut în volumul-manifest al prozatorilor optzeciști „Desant” – echivalentul celui de poezie „Aer cu diamante” – deși, spre deosebire de majoritatea colegilor de generație, publicase un roman. Au urmat romanele „Compunere cu paralele inegale”, „Frumoasa fără corp”, „Femei albastre” și „Pupa russa”, cel mai cunoscut roman al său. Cărțile i-au fost recompensate de numeroase premii, începând cu premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din 1983 și terminând cu un alt premiu al aceleiași uniuni de breaslă pentru romanul „Pupa russa”, din 2004. (Radu Băieșu)

Details

Date:
18 March
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.